NENAD POPOVIĆ: Sveti Sava nova žrtva identitetskog genocida nad Srbima u Crnoj Gori
Foto: Dragana Udovičić

Saopštenje

NENAD POPOVIĆ: Sveti Sava nova žrtva identitetskog genocida nad Srbima u Crnoj Gori

Politika -

Najoštrije osuđujem zabranu obeležavanja praznika Svetog Save u školama u Crnoj Gori i upozoravam da je ovim činom otvorena nova faza u procesu identitetskog genocida koji nad Srbima u Crnoj Gori sprovodi kriminalni režim Mila Đukanovića.

Režim u Podgorici hvali se napretkom u evroatlantskim integracijama, a koristi sva raspoloživa sredstva da pogazi minimum ljudskih prava i potpuno obespravi i ponizi srpski narod u Crnoj Gori. Zbog toga su Srbi u toj zemlji danas najprogonjenija etnička zajednica u Evropi, poput Srba i Jevreja koji su u Drugom svetskom ratu stradali od ruke ustaša i nacista.

Prvo je iz škola u Crnoj Gori proterano ćirilično pismo, zatim srpski jezik, zatim srpska književnost i kultura, a sada je na red za proterivanje došao Sveti Sava, čiji je otac, Stefan Nemanja, rođen u današnjoj Podgorici, nekadašnjoj Ribnici. Da li je posle proterivanja Svetog Save iz škola, sledeća faza proterivanje Srba iz školskog sistema i zabrana srpskoj deci da se školuju?!

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Đukanovićeva zabrana obeležavanja praznika Svetog Save za Srbe u Crnoj Gori, isto je kao da neko pokuša da zabrani obeležavanje praznika Svetog Patrika za Irce u SAD. To je primer kršenja ljudskih prava kakav nije zabeležen u modernoj istoriji Evrope.

Pozivam Vladu Republike Srbije da pruži maksimalan doprinos internacionalizaciji srpskog pitanja u Crnoj Gori, te da iskoristi sve državne i diplomatske mehanizme koji joj stoje na raspolaganju, da srpski narod u Crnoj Gori zaštiti od terora koji nad njim sprovodi najveći kriminalac u Evropi, Milo Đukanović, kaže se u izjavi za medije Nenada Popovića, predsednika Srpske narodne partije (SNP).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja