NEZAPAMĆEN SKANDAL: Albanci na Kosovu slave i odlikuju najvećeg ubicu Srba!
Foto: Wikipedia

Slave Redžepa Mitrovicu

NEZAPAMĆEN SKANDAL: Albanci na Kosovu slave i odlikuju najvećeg ubicu Srba!

InfoBiz -
Redžepa Mitrovicu, predsednik Kosova Atifete Jahjaga odlikovala je potshumno, kako se ističe za posebne zasluge

Vlada Kosova i dalje prekraja istoriju i osvedočene koljače Srba i ubice iz Drugog svetskog rata posthumno odlikuje, daje ulicama njihova imena, a često i samim državnim ustanovama. Najnoviji takav primer je posthumno odlikovanje Redžepa Mitrovice, zloglasnog Albanca koji je vladao Albanijom, a čiji je cilj bila fizička likvidacija Srba sa Kosova.

Redžepa Mitrovicu, predsednik Kosova Atifete Jahjaga odlikovala je potshumno, kako se ističe za posebne zasluge. Inače Kulturni centar Kosovske Mitrovice koji se nekada zvao “Dragica Žarković” već dugo niosi naziv "Redžep Mitrovica”.

Treba istaći i to da se čitav kompleks ovog zdanja obnovio i obnavlja sredstvima iz Evropske unije.

U albanskim istorijskim knjigama i akademskim člancima albanskih naučnika, Redžep Mitrovica je pozitivna istorijska ličnost, a kao takav je opisan i u delima jednog od najvećih živih međunarodnih albanologa, kanadskog lingviste Roberta Elsija. Bio je albanski premijer sa Kosova, iz Mitrovice, prethodno i albanski ministar za obrazovanje, jedan od vođa ustanka na Kosovu 1912, zajedno sa Isom Boljetinijem i Hasan Prištinom, vođa Druge Prizrenske lige.

Mitrovica je za Albance pragmatičan i mudar političar, ali i borac za nacionalna prava kao i izraziti antikomunista, dok je podatak da je bio kolaboracionista sa nemačkim SS-ovcima u Drugom svetskom ratu totalno izbrisan.

U ovakvom tumačenju istorije se ipak priznaje da je Redžep Mitrovica u Albaniji nakon rata decenijama viđen kao izdajnik, ali se i objašnjava da se radilo o “iskrivljenom” tumačenju istorijskih činjenica, te da je Albanija pod komunističkim režimom Envera Hodže bila zapravo “žrtveno jagnje” komunizma koji je “ubačen” u ovu državu, a komunizam su “doneli Sloveni”.

Ipak, istina o Redžepu Mitrovici je totalno drugačija, otvoreno je pozivao na ubistva Srba, a na svečanom dočeku Nemaca u Drugom svetskom ratu na Kosovu, rekao je sledeće:

"Srbi su na Balkan došli silom i silom moraju otići, a na nama je da obavimo taj zadatak".

http://www.youtube.com/watch?v=vP_GK-1Ewbw

(Kossev.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track