(UŽIVO, VIDEO) SUZE I UVREDE U SKUPŠTINI: Klempavi, majmune... Maja Gojković se RASPLAKALA
Foto: Printscreen

Niko nije očekivao ovakav početak

(UŽIVO, VIDEO) SUZE I UVREDE U SKUPŠTINI: Klempavi, majmune... Maja Gojković se RASPLAKALA

Politika -

BEOGRAD - U Skupštini Srbije zabeleženo je burno jutro u toku kojeg je bilo neobičnih izlaganja, suza, ali teških uvreda... Pred poslanicima je danas 57 amandmana na Predlog zakona o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, koji predviđa osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, i čuvanje embriona.

UŽIVO SEDNICU SKUPŠTINE MOŽETE PRATITI OVDE

(VIDEO) BURNO JUTRO U SKUPŠTINI: Evo zbog čega se RASPLAKALA MAJA Gojković

15.07 - Nećemo dozvoliti narušavanje ugleda i dostojanstva Skupštine, to je stav poslaničke grupe SPS, rekao je šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević povodom poziva lidera Nove stranke Zorana Živkovića gostima da posmatraju rad parlamenta sa balkona velike sale.

13.10 - Rasprava o amandmanima ušla u treći sat. Poslanici raspravljaju o predloženom roku od 5 godina koji je predviđen za čuvanje materijala poput jajnih ćelija. Ministar odgovara poslanicima na detalje iz amandmana koji su im nejasni ili nelogični.

Foto: Tanjug/Zlatibor Lončar
Foto: Tanjug/Zlatibor Lončar

12.10 - U toku je rasprava u amandmanima i izjašnjavanje ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li prihvata pojedinačne amandmane.

11.04 - Počela rasprava o 57 amandmana na Predlog zakona o postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, koji predviđa osnivanje banke reproduktivnih ćelija i tkiva, i čuvanje embriona.

10.40 - Poslanici Nove stranke Zoran Živković i Marinika Tepić podneli su zahtev da grupa demonstranata danas prati sednicu Skupštine Srbije sa balkona, međutim predsednica parlamenta Maja Gojković to nije odobrila.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Živković je najavio da će taj zahtev ponavljati i ubuduće, ali je ponovio da demonstrante neće nasilno uvoditi u Skupštinu Srbije. Živković i Tepić su prijavili 47 demonstranata, da kao njihovi gosti prate sednicu sa galerije.

10.20 - Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je da pitanje postavlja ministru prosvete Šarčeviću kako je moguće da je Marko Milenković postao državni sekretar u ministarstvu čim je napustio SRS zbog izdaje, a u korist SNS u toku predsedničke kampanje. On je pitao kakva se poruka šalje, da treba da budeš nemoralan, da izdaš i onda dobiješ nagradu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.14 - Na kraju Nikolićevog izlaganja, Gojkovićeva mu je rekla hvala i dodala da je probio minutažu na šta joj je on rekao da je sramota što mu je oduzela dva minuta jer je ovo hteo da podeli sa građanima Srbije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na to mu je Gojkovićeva rekla da je razumela njegovu poruku i da ga je zato pustila da dovrši, ali da treba da zna da svako u porodici ima neki tragičan i težak slučaj, uključujući i nju samu - i potom se rasplakala na mestu predsedavajućeg.

Ona je dodala da i sama prolazi kroz teške trenutke zbog sličnog slučaja u svojoj porodici.

U tom momentu zatražila je kratku pauzu rekavši da je traži za sebe, a u tom trenutku se obratila i nekom u sali, nejasno kome jer se nije videlo u prenosu, rekavši da je to sramota i da je svašta doživela na mestu predsedavajućeg, ali ovako nešto nikad.

Samo sekund-dva pre no što je to rekla, čula se nekakva vika, muški glas i reči: Šta se dereš, klempavi, majmune jedan".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.08 - Prvi je govorio poslanik DS Dejan Nikolić, koji se zahvalio građanima ne precizirajući u prvi mah kome se zahvaljuje. Predsednica parlamenta Maja Gaojković ga je opomenula da se drži Poslovnika, a odmah potom mu rekla "ovako pokazujte nekom drugom a ne predsedniku parlamenta". Nikolić se zahvalio svim građanima, a zatim pročitao pismo svoje supruge Bojane u srpskom parlamentu u kojem se ona zahvaljuje svim građanima Srbije na izlečenju ćerkice Sofije dodajući da su građani koji su pomogli njeno lečenje u stvari spasli dva života - Sofijin, ali i njen jer njen život kao majke nema smisla bez njenog deteta.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10.07 - Sednica je počela poslaničkim pitanjima, prvi se javio Dejan Nikolić (DS).

10.06 - Počela druga sednica Skupštine Srbije, u sali je prisutno 107 poslanika.

Odredbe tog zakonskog predloga odnose se na bračne i vanbračne partnere, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju. Nova rešenja utvrđuju pravila rada i državnih i privatnih klinika, takozvanih centara za biomedicinski potpomognutu oplođenju, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicine i inspekcijske službe.

Predviđeno je da supružnici ili vanbračni partneri imaju mogućnost darovanja embriona koji su nastali u postupku vantelesne oplodnje, a od kojih su odustali, uz obavezno sprovođenje jasne procedure. Ta procedura podrazumeva pristanak oba supružnika, odnosno vanbračna partnera za davanje embriona, kao i pravno i psiho-socijalno savetovanje. Darivanje reproduktivnih ćelija ili embriona je dobrovoljno, a neće se naplaćivati parovima koji ih budu koristili za dobijanje potomstva.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva imaće i maloletnici za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni zbog medicinskih razloga.

Zamrzavanje embriona

Kada je reč o zamrzavanju embriona, taj postupak trebalo bi neposredno da smanji stopu blizanačkih trudnoća, koja sa sobom nosi povećan rizik po majku i plod, s ozbirom da će parovi imati mogućnost da čuvaju embrione iz prethodnih pokušaja vantelesne oplodnje.To znači da se parovi mogu odlučiti za vraćanje manjeg broja embirona prilikom prvog postupka vantelesne oplodnje, a da preostale zamrznu i iskoriste u narednom postuku.

U načelnoj raspravi prošle nedelje poslanici vladajuće koalicije i opozicije saglasili su se da je Predlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji važan u lečenju neoplodnosti, s obzirom da se povećava broj žena i muškaraca koji ne mogu da imaju decu, a polemisali su i o surogat materinstvu, koje je i dalje zabranjeno u Srbiji.

Poslani treba da razmotre i 24 amandmana na Predlog zakona o transfuzijskoj medicini.

KURIR TV: Najveći skandali u istoriji Skupštine Srbije!

(EPK/Tanjug/Foto: Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Da se ne lažemo" o protestima Ko smenjuje predsednicu Skupštine?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track