NIKOLIĆ: Bezrezervna podrška Vladi Srbije ako odbaci uslove Prištine
Foto: Beta

Blizu crvena linija

NIKOLIĆ: Bezrezervna podrška Vladi Srbije ako odbaci uslove Prištine

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će Vlada Srbije imati njegovu bezrezervnu podršku ako na uslove koje je Priština postavila za nastavak dijaloga, odbaci kao besmislene.

"Na Vladi je da povodom poslednjih poteza Prištine zauzme stav i iznese ga, a imaće moju bezrezervnu podršku ako ove 'zahteve' odbace kao besmislene", rekao je Nikolić.

On je naveo da su u privremenim institucijama u Prištini netačno procenili kako je došlo vreme za postavljanje uslova bez koji se ne može dalje u pregovorima.

"Pa i sama Evropska unija se uzdržava od postavljanja uslova čije bi prihvatanje značilo i prihvatanje nezavisnosti južne srpske pokrajine", rekao je Nikolić za Večernje novosti u izdanju od petka

Foto. Beta
Foto. Beta

Predsednik Srbije je kazao i da je bio u pravu kada je procenio da je Srbija veoma blizu crvene linije u pregovorima, koju ne sme da predje "ako poštuje svoju državu i njen ustav"."Albanci pregovore koriste da im Srbija na njima prenese što više prava, a ako ne ide, onda mimo pregovora, bilateralno, traže prijem i članstvo u organizacijama koje bi trebalo da budu organizacije država", dodao je on.

Nikolić je ocenio i da to nije osnov za iskreno pregovaranje.Mediji u Beogradu su preneli da Priština u okviru novih zahteva traži uspostavljanje granice izmedju "država Kosovo i Srbija", poštovanje susedstva, saradnju na poljima od interesa "za obe države", ratnu odštetu, a od EU garanciju da će članstvo Srbije u Uniji biti uslovljeno "priznavanjem države Kosovo".

Foto: Beta
Foto: Beta

Medjutim, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da Priština nije postavila uslove Srbiji, već da je dokument o kojem se govori u Beogradu, predat Briselu 2014. godine, u okviru dogovora o temama o kojima će se razgovarati tokom dijaloga.Premijer Srbije Aleksandar

Vučić ;najavio je mogućnost da se u Skupština Srbije do kraja ove godine održi sednica o uslovljavanju s kosovske strane u sprovodjenju Briselskog sporazuma.Vučić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini saglasili su se u telefonskom razgovoru da je neophodno u najkraćem roku sprovesti sporazume Beograda i Prištine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track