NIKOLIĆ NE ODUSTAJE: Vučiću, vrati mi stranku! Tražim samo ono što sam ti dao
Foto: Zorana Jevtić

Aktuelni predsednik Srbije o gorućoj političkoj temi

NIKOLIĆ NE ODUSTAJE: Vučiću, vrati mi stranku! Tražim samo ono što sam ti dao

Politika -

Mislim da je Vučić ipak odlučio da se ne dogovorimo, rekao predsednik Srbije za Sputnjik

Aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić najverovatnije neće odustati od kandidature za još jedan mandat! On je to rekao u intervjuu Sputnjiku, gde je naveo i da mu se čini da se s premijerom Aleksandrom Vučićem ipak nije dogovorio.

NIKOLIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Rusija je moja ljubav, nikad od Putina nisam ništa tražio za sebe!

Prenosimo integralni intervju koji je Nikolić dao Sputnjiku.Sve reakcije, a svedoci smo da su vrlo žestoke, počinju rečima: „Ako je istina da će se kandidovati“... Da li je istina da se kandidujete za predsednika Srbije?

- Istina je da postoji mogućnost i to sve zavisi od mog odnosa sa Aleksandrom Vučićem. Mi smo imali različite vrste dogovora... Ja sam bio ubeđen da u vezi s predsedničkim izborima sprovodimo isti plan. Onda se ispostavilo da to nije baš onako kako smo se neprekidno dogovarali... Mi smo se nedavno sastali i meni je Aleksandar napisao na papiru na šta je spreman.

Šta je zapravo dogovoreno?

- Aleksandar je otvoreno pisao da smo mi zajedno postigli sve ove rezultate, da treba i dalje da nastavimo da radimo zajedno i da je on spreman da podrži i sprovede svaku moju političku inicijativu, i da pritom misli na svaki moj konkretan predlog za dalju saradnju. Ja sam onda njemu napisao šta ja mislim da je nastavak naše dalje saradnje i sad vam otvoreno kažem - to su bile samo dve varijante: jedna je bila da se ja kandidujem za predsednika, a on da me podrži, druga da se on kandiduje i da ga ja podržim, s tim što onda s pravom očekujem da se vratim na funkciju predsednika SNS i da mi poveri mandat kao predsedniku SNS za sastav nove vlade, koja bi ostala bez premijera njegovim izborom za predsednika. Dakle, ništa što ja nisam uradio za njega.

Gde je nastao problem? Jeste li vi od premijera dobili odgovor da je to nemoguće ili ste dobili neku njegovu ponudu?

- Mi od tada razgovaramo, dogovaramo se, ali ja još konkretan odgovor nisam dobio od Aleksandra, izuzev ovog što predstavlja nastavak petogodišnje kampanje protiv mene od pojedinih članova SNS. I nastavak skoro jednogodišnje kampanje protiv mog kandidovanja i eventualnog izbora za predsednika Republike. Mislim da o tome možemo da se dogovorimo do sednice Glavnog odbora SNS. Možemo i posle sednice, ali pretpostavljam da je Aleksandar Vučić odlučio da se ne dogovorimo. Neprijatno je i misliti da će sve biti u redu posle ovakvog angažovanja teške artiljerije protiv mene samo zbog ideje da bih mogao da se kandidujem, koja je nastala iz saznanja mojih prijatelja o ova dva uslova. Dakle, niti sam se kandidovao, niti sam bilo kome rekao da se kandidujem, ali jesam u tom neformalnom razgovoru rekao da sam dve varijante predvideo kao mogući nastavak naše dalje saradnje i to je bio povod da me optuže da sam prozapadni, proruski, da sam kriminalac, da sam pokvaren čovek, da želim da upropastim Srbiju. Prihvatam da mnogi vole Srbiju, ali ne znam da li je iko voli više od mene. Da li je iko spreman da se više žrtvuje zbog te naše Srbije. Ja ću to i da dokažem, samo što oni koji me dobro poznaju, a mislim da me po nekim potezima građani Srbije dobro poznaju, znaju da ne volim kad neko želi da me ponizi, kad neko želi da me zgazi, da uništi moje dostojanstvo. O svemu mogu da se dogovorim, ali to da me neko ponizi do mere da pomislim da više ništa nikome ne predstavljam u Srbiji, to nikome neću da dozvolim. I tu su moje dileme, koje ću ja sigurno rešiti tako da Srbiji bude najbolje.Hoćete li vi zvati Vučića ili očekujete poziv?

- Mislim da ćemo se čuti. Imali smo vremena, imamo vremena, poznajemo se izvanredno, ne želim da se uopšte ugrozi to naše prijateljstvo, niti može sa moje strane da bude ugroženo. Niti svi oni koji su u ime SNS istupali protiv mene mogu da ugroze naše prijateljstvo. Da mogu, za ovih pet godina bi ga pokvarili. Ja sam često bio predmet optužbi SNS i to nije kvarilo moj odnos prema Aleksandru i naše prijateljstvo, tako da ni sad ne može. Ja nemam, nikad nisam imao medijsku mašinu, nikad u tome nisam učestvovao, ja čak ne umem ni da spinujem... Znam samo da ću uvek uraditi ono što smatram da čuva moje dostojanstvo i, pre svega, što čuva dostojanstvo Srbije. A drugi neka razmišljaju o svemu.Hoće li na vašu odluku uticati odluka Glavnog odbora SNS?

- Pa naravno. To smatram završetkom odlučivanja, da li ćemo se dogovarati ili ne. S tim što to još uvek, po meni, ne zaustavlja dogovore, pošto sam ja tako nešto ponudio. Dakle, da se Aleksandar Vučić kandiduje i da ga podržim onako kako ja umem da podržim. Da to bude potpuno otvoreno, bez ikakve zadrške. Dakle, ništa ta odluka neće poremetiti u našim odnosima, ukoliko ona ne predstavlja početak raskida dogovora.Kakav biste vi bili premijer? Kažu, Vučić je mlađi, agilniji.

- Mislim da je Vučić bolji za predsednika vlade, a da sam ja bolji za predsednika države. Međutim, nije to trka na 50 metara ili na 100 metara, pa da morate da rešite sve u jednoj sekundi. Voditi vladu znači da treba najpre obezbediti potpunu disciplinu među ministrima, a potom treba imati viziju. Treba da znate šta hoćete, koji su to veliki projekti, veliki problemi koje hoćete da rešite. Drugi moraju da rešavaju svakodnevne probleme, a predsednik vlade je dužan da ima viziju.Imate li vi viziju?

- Svakako, imam viziju i mislim da je moja vizija pomogla da uspostavimo mnoge kontakte u svetu i da je pomogla da Vlada potpuno mirno, otvoreno uđe na ta otvorena vrata i dogovara se o svemu što je dobro za Srbiju. Tu pre svega mislim na sve naše prijatelje koji nas nisu izdali i koje nikad nećemo da izdamo. Ali o tome neću da govorim. I dalje očekujem da se dogovorimo.

To razumem kao da ćete se vi povući ako se ne dogovorite?

- Ne znam šta to znači povući se. Ali povući se iz SNS i iz želje da s njom bilo šta uradim - to da.

Kažu da ne možete da dobijete više od tri-četiri odsto na izborima.

- Ako je to tri-četiri odsto, ne znam što sam izazvao toliku galamu, što sam toliko izazvao i koalicione partnere SNS. Zašto su neki moji prijatelji morali da me okarakterišu najgorim mogućim rečima zbog tri ili četiri odsto. To nikome ništa ne znači, trebalo bi onda da me puste da se kandidujem, da izgorim sa tri odsto i da završim priču. Ali me boli to što nemam poverenje građana...

Što nemate ili što kažu da nemate?

- Što kažu da nemam poverenje građana, ali me treba zaustaviti jer hoću da sarađujem s tajkunima. Uostalom, imaju telefonske razgovore, pa neka vide da li i kakav kontakt imamo. Tvrde da ću da sarađujem sa opozicijom, s bilo kime. Ja hoću da Srbija napreduje. Ja to hoću i dalje, a neka moji prijatelji, prvo Aleksandar pa ostali, odluče šta je najbolje za Srbiju. Nije najbolje ni za Srbiju ni za njih da me ovoliko provlače kroz blato, zato što vidim da narod negativno reaguje na ono što mi se čini.Na čiju podršku računate, tvrde da ste ruski čovek, američki čovek, zapadni čovek, čovek opozicije...

- Ceo život sam živeo bez podrške.

SPUTNJIK

USPOSTAVLJEN KONTAKT Premijer i predsednik lično o izborima VUČIĆ I NIKOLIĆ TAJNO RAZGOVARALIPremijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić razgovarali su juče telefonom o aktuelnim dešavanjima, odnosno o ponovnoj kandidaturi sadašnjeg predsednika za šefa države.Razgovor su počeli nešto posle 15 sati i on je trajao oko 15 minuta. Saznanja Kurira potvrdio je i sam predsednik Nikolić.- Tačno je, razgovarao sam sa Aleksandrom, ali ne mogu da otkrivam detalje - istakao je Nikolić.Telefonskom razgovoru dvojice saradnika prethodili su tajni pregovori održani u četvrtak uveče. Tada su na pregovore obe strane poslale posrednike, svoje ljude od poverenja, a cilj sastanka je bio pokušaj dogovora u vezi sa kandidaturom za predsednika, te sprečavanje raskola unutar SNS. Međutim, kako su se odvijali ti pregovori, nijedna strana nije želela da otkrije.Vučić je juče poručio da neće da se bavi tračevima, kao i da je uvek spreman na saradnju s Nikolićem.- Ne želim da se bavim tračevima, poluistinama, čak neistinama o temama koje se ne tiču države već političkih partija. Što se tiče našeg ličnog odnosa, od mene ćete čuti samo dobre i pristojne reči o predsedniku Republike, šta god on bilo kad uradio. Uvek sam spreman na saradnju s njim i uvek sam spreman da zajedno radim s njim, i pre i posle ovih izbora. Videćemo kako će ovo izgledati - istakao je Vučić u prvom javnom obraćanju i dodao:- Neću da učestvujem u velikim svađama, a pred partijom koju vodim je mnogo izazova, težak posao, dosta problema, kao da se ceo svet sručio na našu glavu i kao da je svima važno samo da izgubimo. Borićemo se da pobedimo, ali biće izuzetno teško .

ReagovanjaIvica Dačić, lider SPSTOMO, VIDIMO SE U NEKOM DRUGOM FILMUNije SNS Kolo milosrdnih sestara pa da ispunjava svačije želje i ambicije. Vučić mora da nastavi, jer nije samo on u pitanju, već cela koalicija. Ko neće - doviđenja, srećan put i vidimo se u nekom drugom filmu, kao što je Tadić rekao.Zorana Mihajlović, potpredsednica VladeNEMA TRGOVINENema kompromisa i trgovine sa onim što je budućnost Srbije. Potpuno je jasno zašto SNS želi da njegov kandidat bude Vučić, cilj je pobeda u prvom krugu i nastavak politike stabilnosti.Rasim Ljajić, lider SDPSNADAM SE DOGOVORU TOME I VUČIĆAVučić bi bio najbolji kandidat vladajuće koalicije. Još se nadam da bi moglo doći do dogovora sa predsednikom Nikolićem i najboljeg scenarija za sve.Maja Gojković, predsednica SkupštineTOMO, ZNAMO LI SETeško da nešto u politici može da vas šokira, ali bilo mi je neprijatno kad su se stvari izdešavale na ovakav način. Nikolićev potez je iracionalan. Mislila sam da ga poznajem.Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe SNSNEPRIJATNO IZNENAĐENJEBio bih neprijatno iznenađen ako bi se Nikolić kandidovao. Nesumnjivo je da je bio jedan od ključnih ličnosti u formiranju SNS, ali ako se kandiduje mimo odluke stranke, to znači da se kandiduje protiv Vučića.Goran Vesić, menadžer Grada BeogradaVUČIĆA NIKO NE MOŽE DA UCENJUJEAleksandra Vučića niko ne može da ucenjuje. Dosadašnjim radom je pokazao da je imun na svaku ucenu, bez obzira na to od koga su dolazile. Pokazao je da uvek donosi prvae odluke koje su u najboljem interesu Srbije.Velimir Ilić, lider NSNIJE TREBALO ONOLIKO DA PONIŽAVAJU TOMUNe znam da li ćemo podržati Tomislava Nikolića, razgovaraćemo o tome na sednici Glavnog odbora stranke. Žalosno je što su ljudi koje je Nikolić doveo na vlast toliko gnevni na njega. Ne može se jedan čovek klonirati. Ružno je tako se ponašati prema čoveku koji je sve doveo na vlast. Nije trebalo onoliko čoveka ponižavati. Neka to služi nekima na čast. To ni Broz nije radio. Raskol u SNS je provejavao jako dugo.Milan Krkobabić, predsednik PUPSPRESUDIO VUČIĆEV REFORMSKI KURSPredsedništvo PUPS ocenilo je da su reformski kurs premijera Aleksandra Vučića i njegovi napori da se postigne dugoročna stabilnost od najvećeg značaja za građane Srbije. On je jedini kandidat vladajuće koalicije koji može da pobedi na izborima.Bogoljub Karić, lider Pokreta snaga SrbijeSRBIJA I SVET VERUJU VUČIĆUPokret snaga Srbije podržavakandidaturu premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima. Vučić je kandidat ne samo svoje stranke i koalicije već i ogromne većine građana Srbije, bez obzira na stranačku ili nacionalnu pripadnost. Srbija Aleksandru Vučiću veruje. Svet ga ceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track