Nikolić: Neki moćnici bi da ceo svet gurnu u rat!
Foto: AP

Predsednik Srbije govorio na GS UN u Njujorku

Nikolić: Neki moćnici bi da ceo svet gurnu u rat!

Politika -
Nekima od moćnih čini se da ekonomska kriza nije dovoljno zaplašila našu decu i njihove roditelje. Oni koriste najsavremenije oružje da bi ljude ostavili bez doma, bez države, poručio šef države

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio je juče u Njujorku na 70. zasedanju Generalne skupštine UN, a akcenat je stavio na trenutni odnos snaga svetskih sila i zabrinutost da bi one svoju moć mogle opet da odmere na bojnim poljima.- Da li smo bliži miru i blagostanju ili slepo hrlimo u godinu sličnu 1939, u kojoj je počela velika svetska tragedija, koja je trajala šest godina i čije se posledice nikad neće moći ukloniti? Nekima od moćnih se čini da svetska ekonomska kriza nije dovoljno zaplašila našu decu i njihove roditelje. Oni koriste najsavremenije oružje da bi ljude ostavili bez doma, bez države, da bi ih u strahu za goli život pokrenuli u seobe duge hiljadama kilometara - rekao je Nikolić u UN.Za svakoga istoNaveo je i da „mir i prosperitet ne smeju da budu privilegija za stanovnike samo nekih država, već pravo svih ljudi na zemlji“.Nikolić je apelovao da se odnos bogatih i siromašnih u svetu mora promeniti i „da učinimo napor ka ostvarivanju ravnomerne raspodele onoga što svet ima“, jer bolju budućnost možemo očekivati „samo uz prevazilaženje problema kao što su glad, ratovi i bolesti“.Predsednik se osvrnuo i na aktuelnu temu zaštite kulturne baštine na KiM i podsetio „da su u martu 2004. godine Albanci na KiM, u prisustvu međunarodnih snaga KFOR, i sa sporadičnim otporom uništili brojne hrišćanske pravoslavne hramove, pomoćne crkvene zgrade, konake, zvonike, manastirske biblioteke i arhive, najčešće podmetanjem požara ili eksplozivnih naprava“.Nikolić je bio izričit i nastavio je:- Albanija je u ime prištinske administracije podnela zahtev Unesku da se srpska baština proglasi kosovskom, odnosno albanskom. Tako bi bio nagrađen onaj ko je strateški rušio manastire sa namerom da marginalizuje važnost Kosmeta za Srbe i da na zgarištu tuđe istorije uspostavi nov etnički i kulturni identitet Kosmeta.Brinemo za migrantePredsednik Srbije je podsetio i da Srbija nikad neće svoju pokrajinu priznati kao nezavisnu državu:- Srbija razgovara s predstavnicima administracije u Prištini, ispuniće sve obaveze iz Rezolucije 1244 UN, sve obaveze iz dosad postignutih dogovora u Briselu, ali nikad, nikad neće priznati nezavisnost dela svoje teritorije za koji vezuje svoje postojanje, autonomne pokrajine KiM.Osvrnuo se i na aktuelnu migrantsku krizu, poručivši da se „Srbija trudi da, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, obezbedi pristojan boravak izbeglih lica.“- Međutim, ukoliko međunarodna zajednica, pre svih EU, ne učini konkretan napor da se problem reši, jugoistočnoj Evropi preti još veća humanitarna katastrofa - rekao je on.

Nikolić i Ban Ki Mun usaglašeniZLOČIN JE UNIŠTAVATI KULTURNU BAŠTINUNikolić i generalni sekretar UN Ban Ki Mun saglasili su se da bi stradanje srpske kulturne baštine na KiM bio zločin i da se to ne sme dozvoliti. Nikolić je zatražio podršku kako bi se sprečio prijem Kosova u Unesko.- Veliki zločin bi bio ako bi srpska kulturna baština na KiM bila uništena. Zato Srbija ulaže mnogo napora da spreči prijem takozvane republike Kosovo u Unesko. Očekujemo podršku svih onih koji postupaju po savesti da bi srpska kulturna baština, koja je i svetska ujedno, ostala zaštićena - rekao je Nikolić.

Stavila slušalice izgubljena u prevoduHRVATSKA PREDSTAVNICA NE RAZUME SRPSKI?!Iako je Tomislav Nikolić držao govor u Ujedinjenim nacijama na dobrom im znanom srpskom jeziku, hrvatskoj delegaciji je ipak bio potreban prevod. Predstavnica hrvatske delegacije je, naime, na ušima držala slušalice kako bi razumela o čemu on tačno govori. To i ne treba da čudi, s obzirom na to da naše komšije često prevode i srpske filmove, što izaziva podsmeh u Srbiji, a u poslednje vreme i u „lijepoj njihovoj“.Inače, zanimljivo je da je portparol hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović prekinuo juče njen intervju iz Njujorka za Novu TV posle pitanja da li je spremna da razgovara s Nikolićem o poremećenim odnosima sa Srbijom tokom izbegličke krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track