NIKOLIĆ U KAZAHSTANU: Vreme da Srbija konkretno razgovara sa svojim prijateljima
Foto: Tanjug

Ojačati spone dve zemlje

NIKOLIĆ U KAZAHSTANU: Vreme da Srbija konkretno razgovara sa svojim prijateljima

Politika -
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, na početku zvanične posete Kazahstanu, da će razgovori koje će on i srpska delegacija imati u toj zemlji biti prijateljski, ali i veoma konkretni u cilju poboljšanja sveukupne, a posebno ekonomske saradnje

ASTANA - "Započeli smo danas zvaničnu posetu Kazahstanu sa jasnom željom da prijateljstvo koje među našim narodima postoji odavno i koje je čvrsto i stabilno dodatno učvrstimo dobrim privrednim odnosima i da pronađemo ne samo investitore za Srbiju, već i da pronađemo i tržište u Kazahstnau za srpske proizvođače", rekao je Nikolić Tanjugu.

On je naveo da će o toj temi razgovarati sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim, vladom i članovima parlamenta i podvukao da se svuda može videti kako se Kazahstan razvija, kako sa puno volje i optimizma u ovoj zemlji gledaju u budućnost, ali i kako svi govore da im je Srbija veliki prijatelj.

"I naša je velika želja, i to radimo zajedno Vlada Srbije i ja, da predstavimo one firme koje bi kod nas mogle da povuku napred, a još uvek nisu pronašle svog pravog partnera", dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije smatra da su Azerbejdžan, Kazahstan, Kina, Ruska Federacija - države u kojima privrednici mogu da pronađu motiv koji se zove profit da bi sarađivali sa Srbijom.

"I to bi značilo da Srbija konačno krene napred, da u Srbiji svako ko ume proizvodi i da sve što proizvede možemo da prodamo", istakao je Nikolić.

On je podvukao da će razgovori biti prijateljski, ali i veoma konkretni.

"Smatram da je sada već konačno vreme da aposlutno konkretno razgovaramo sa svim svojim prijateljima, a oni su spremni da nam pomognu i da sa nama sarađuju. Mi pomoć bilo koje druge vrste osim toga da nam se omogući da radimo, ni ovde niti bilo gde nećemo tražiti", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je u zvaničnoj poseti Kazahstanu, na poziv predsednika te republike Nursultana Nazarbajeva sa kojim će razgovarati, a tokom posete sastaće se i sa, premijerom Karimom Masimovim, predsednikom Donjeg doma parlamenta Kabulom Džakupovim, gradonačelnikom Almatija Baurzanom Bajbekom.

Biće potpisana dva međunarodna sporazuma - Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na dohodak i imovunu.

Tokom posete biće održan i Biznis forum "Srbija-Kazahstan". Inače, Srbija, odnosno SFRJ, priznala je Kazahstan 31. decembra 1991. godine, nakon raspada SSSR, a diplomatski odnosi uspostavljeni su 1996. godine.

Kazahstan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podržava očuvanje teritorijalnog inegriteta i suvereniteta Srbije, kao i dogovorno i kompromisno rešenje pitanja KiM, kao i evrointegracijame Srbije.

Ekonomska saradnja dve zemlje je prilično skromna i ispod potencijala dve zemlje, ali postoje mogućnosti za značajnije unapređenje u narednom periodu.

Najveći izvoznici u Kazahstan su Energoprojekt Beograd, Tarket Bačka Palanka, Lemic Grupa Zemun, Prima produkt Subotica, dok su najznačajniji uvozni proizvodi iz Kazahstana u oblasti energetike nafta i mineralna ulja. Srbija i Kazahstan osnovale su Međuvladinu srpsko-kazahstansku komisiju za trgovinsko-ekonomsku saradnju, a predsednik srpskog dela komisije je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma itelekomunikacija Rasim Ljajić.

Perspektive oblasti saradnje predstavljaju energetika i rudna bogastva, građevinska operativa, uvoz mašina i opreme iz Srbije, agrarni kompleks, saradnja u oblasti hemijske industrije, saradnja u oblasti plasiranja robe široke potrošnje, farmaceutska industrija.

Takođe, Kazahstan je septembra 2014. godine uputio humanitarnu pomoć Srbiji, nakon katastrofalnih poplava, dopremljenu u 10 železničkih vagona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track