NIKOLIĆ: Ultranacionalizam se iz Evrope širi na Balkan
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik u Sarajevu

NIKOLIĆ: Ultranacionalizam se iz Evrope širi na Balkan

Politika -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Sarajevu da će za Jugoistočnu Evropu najveći problem biti narastajući ultranacionalizam, koji se "iz Evrope širi polako na Balkan, a ne mogu da mu se odupru ni mnogo uređenije države, sa razvijenijim zakonodavstvom i međuljudskim odnosima".

"Bojim se da neko od nas, a Srbija sigurno neće, ne krene tim putem i ugrozi ono što smo stvorili za proteklih dvadesetak godina, od kada smo prestali da ratujemo i počeli da razgovaramo o lepšem životu, kakav smo imali u zajedničkoj državi, koju smo olako rasparčali, rekao je Nikolić. Srbija neće napraviti problem nijednom susedu, čak će ponekad da oćuti, ali ne uvek, jer ima dostojanstvo i obavezu da se izbori protiv neosnovanih napada", izjavio je Nikolić tokom Samita 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope.

"Ukazao sam na potrebu da vidimo da li je to što je neko ušao u Evropsku uniju znak da više ne treba da obraća pažnju na one koji bi da uđu u EU ili da ih u tome sprečava i zaustavlja", rekao je Nikolić. On je izjavio da Srbija želi da povuče za sobom sve ostale države iz bivše Jugoslavije koje nisu članice EU, "da ne mora da ih čeka, već može da im pomogne da stignu na nivo na kom smo mi sada".

Nikolić je rekao da je Srbija multietnička država i da zna da pripadnici manjina "imaju u okruženju matične države". Sa njihovim matičnim državama Srbija želi izvanredne odnose. Ide svojim putem, nikoga ne pomera sa tog puta, nikoga ne gazi, ne želi da zaustavi nikoga u razvoju, izjavio je Nikolić. Vidi se da će neki pokušati da nas zaustave, ali je Srbija stvorila tako dobre prijateljske i ekonomske odnose u svetu, da ne strahuje, rekao je Nikolić, uz konstataciju: "Podizaćemo nacionalni dohodak, standard stanovništva i svoj ugled, koji je na veoma visokoj poziciji, što nekima smeta. Smem da garantujem, ako se Srbija pita, da će Balkan biti oaza mira i da će konačno progres vladati našim mislima, a ne želja da komšiji bude gore".

On je rekao da mu se, što se tiče bilateralne saradnje, ponekad čini da bi se lošije sarađivalo kada ne bi bilo EU "i naše želje da budemo u Uniji". "Evropa svojim pravilima i dodatnim pritiscima na države utiče da se između njih uspostave bolji odnosi i komunikacija", konstantovao je Nikolić. Prema njegovim rečima, "bolju organizaciju od EU nemamo". "Postoji kriza EU, koja je počela krizom proširenja, a nastavila se na odnose između samih članica i shvatanje šta je Unija - nadnacionalna država ili skup država", izjavio je Nikolić.

On je rekao da se ne raduje krizi u EU, pošto "ne zna na šta bi posle toga ličila Evropa, kako bi se vezivali za druga tržišta". Nikolić je izjavio da Srbija ne želi da bude članica NATO, "jer ne želi da ikada više ratuje".

"Nisam siguran da su članice NATO ili nekog drugog vojnog saveza ubeđene da neće ratovati", rekao je Nikolić. On je posle razgovora sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom ocenio da "Slovenija nije sebičan član EU, već želi da pomogne ostalima, Srbiji pre svega". "Kao i mi u Srbiji, tako i Pahor sagledava situaciju u EU - bujanje ultranacionalizma u nekim državama", izjavio je Nikolić, dodavši: "Razgovarali smo šta možemo da učinimo da se loše stanje u Uniji ne prenese na zemlje Balkana, da ostanemo složni kao do sada".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja