NIKOLIĆ:Neprihvatljivo da Evropa zatvori granice za migrante a mi d aostanemo otvoreni
Foto: Tanjug Rade Prelić

Beograd i Skoplje će zajedno rešavati problem

NIKOLIĆ:Neprihvatljivo da Evropa zatvori granice za migrante a mi d aostanemo otvoreni

Politika -

BITOLJ - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Bitolju da je neprihvatljivo da Evropa zatvori svoje granice za migrante, a da mi ostanemo otvoreni.

Nikolić je nakon sastanka s predsednikom Makedonije Đordjem Ivanovim kazao i da je neprihvatljivo da Evropa štiti svoje granice "na pola Evrope", već da je "dužna" da ih zaštiti "na početku".

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Nikolić je ocenio da će Beograd i Skoplje morati zajedno da rešavaju problem migranata jer se "muke" koje Makedonija ima sa njima prenose odmah na Srbiju.

"Ko je u EU dobija veću pomoć da reši problem, ko nije dobija manju pomoć, tako da ćemo morati zajedno da rešimo taj problem", naveo je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug Rade Prelić
Foto: Tanjug Rade Prelić

Govoreći o odnosima u regionu, Nikolić je ocenio da "neko očigledno" ostavlja Makedoniju i BiH daleko od EU integracija, dok Srbiji "otvoreno govore da imamo jednog suparnika u tim integracijama koji nas neće pustiti daleko".

"Neki sa Balkana su se otrgli pa sebe nazivaju Evropljanima a nama su ostavili prostor koji nazivaju Zapadni Balkan. Zapadni Balkan je do kraja BiH negde. Oni ostali više nisu na Balkanu, tako bar kažu i neki od njih se ponašaju kao brodolomnik koji se ukrcao na čamac i sprečava ostale da se spasu iz mora", kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da je Srbija "na strani Makedonije u većini problema" koje ta država ima. Predsednik Srbije je dodao da je "dobro i za gradjane i za državu da uredimo naše države u skladu sa EU pravilima".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"To predstavlja veoma veliki pokret napred u odnosu na stanje u kome su naše države bile pre nego što smo počeli da razgovaramo o EU integracijama", naveo je Nikolić.

Nikolić je pre sastanka sa Ivanovim prisustvovao obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu nakon čega je položio vence na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track