NOVA STRANKA: Šta (ni)je urađeno u susret poglavljima 23 i 24
Foto: Zorana Jevtić

Važan korak na putu ka EU, ali i izazov za tehničkog premijera

NOVA STRANKA: Šta (ni)je urađeno u susret poglavljima 23 i 24

Politika -

Otvorena poglavlja 23 i 24 važan su korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji, ali su i veliki izazov za tehničkog premijera koji se ustoličio kao samozvani vrhovni arbitar po svim pitanjima, saopšteno je iz Nove stranke.

Ta poglavlja se bave svim onim što smeta njegovoj despotiji: nezavisnim pravosuđem, antikorupcijskom politikom, zaštitom ljudskih prava, slobodom i nezavisnošću medija, depolitizacijom javne uprave...

Zato pitamo mandatara Vučića šta je do sada preduzeo da bi dokazao svoju nameru da otvorena poglavlja zaista želi i da zatvori. Od pada helikoptera prošlo je 495 dana, a još uvek nije utvrđena odgovornost za beskrupulozno ubistvo sedmoro ljudi iz nehata. Od nezakonitog rušenja Savamale prošlo je 87 dana, a još uvek se ne zna ko su ti visoki funkcioneri gradske vlasti, kako je sam mandatar rekao, koji su organizovali rušenje privatne imovine i vezivanje građana dok je policiji bilo zabranjeno da reaguje i zaštiti ih, podsećaju iz NOVE.

Od izbora je prošlo 87, od konstituisanja Narodne skupštine 44 dana, a još uvek ne znamo ko je falsifikovao 9.034 potpisa podrške pojedinim izbornim listama, ko je odgovoran za falsifikovanje zapisnika sa biračkih mesta i za druge neregularnosti kojima je narušen legitimitet izbora. Šta je bilo sa utvrđivanjem odgovornih za kupovinu glasova, na primer konkretno u Pećincima, za šta je Nova stranka podnela prijave?

Podsećamo, poglavlje 23 odnosi se i na slobodu i nezavisnost medija. Na dan kada je Srbija otvorila poglavlja, SNS je otvorila izložbu kojom je brutalno targetirala retke profesionalne i kritičke medije. Toliko o opredeljenosti Vučića za vladavinu prava koju je suspendovao stavljajući političku, odnosno svoju volju iznad institucija, zakona pa i samog Ustava, zaključuje Nova stranka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track