NOVO SKRNAVLJENJE SVETINJE: Vežbali planinarenje na Hramu Hrista spasa u Prištini
Foto: Print

Na meti huligana

NOVO SKRNAVLJENJE SVETINJE: Vežbali planinarenje na Hramu Hrista spasa u Prištini

Politika -
Nekoliko osoba je poslednjih dana na nedovršenom hramu Hrista Spasa u Prištini uvežbavalo veštine penjanja, a reakcija gradskih vlasti i organa reda nije bilo.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da penjanje mladića po crkvi Hrista Spasa u Prištini predstavlja skrnjavljenje tog objekta i zatražio od nadležnih da uhapse i kazne prestupnike.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da se radi o skrnavljanju crkve i da je dokazivanje veština penjanja ne samo nedopustivo, već i skandalozno.

"Verski objekti moraju da budu mesta gde će se propovedati vera i moraju da budu maksimalno zaštićeni svim važećim normama i pravilima. Oni ne smeju da budu na meti niti da služe za bilo šta drugo osim za ono za šta su namenjeni. Tako mora da bude sa svim verskim objektima, nezavisno od toga čijoj veri pripadaju, a crkva Hrista Spasa u centru Prištine je verski objekat koji je na meti bio i u ranijem periodu", naveo je Jevtić.

Jevtić traži od nadležnih organa da reaguju u skladu sa zakonom i da adekvatno kazne sve koji su oskrnavili hram.

"Takođe molim sve nadležne da hram uzmu u zaštitu, kako bi se ovakve i slične situacije izbegle u budućnosti. Iako hram Hrista Spasa nije završen i vernici nisu u mogućnosti da idu u hram, on za vernike srpske zajednice predstavlja objekat od velikog značaja", rekao je Jevtić.

Navodi da je u proteklom periodu predlagao i obnovu hrama Hrista Spasa, ali da do toga nije došlo zbog proceduralnih problema sa kojima se suočava Eparhija Raško- prizrenska.

Od 1999. godine hram Hrista Spasa je više puta bio izložen verbalnim i fizičkim napadima, od kojih je jedan bio kada je napravljen muzički spot u kome je Nora Istrefi u prozirnoj odeći pozirala u hramu.

Zašititi verska i ljudska prava i obezbediti verske objekte

Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijska danas je oštro osudila najnoviji incident na nezavršenom hramu Hrista Spasa u centru Prištine i pozvala da se zaštite verska i ljudska prava njenih vernika i obezbede svi njeni verski objekti.

Prištinski mediji su objavili fotografiju na kojoj se vide dva mladića koja se uz pomoć konopaca penju uz zidove crkve Hrista Spasa, a Eparhija je navela da to predstavlja skrnavljenje jednog verskog objekta.

"Hram Hrista Spasa je podignut da bi služio za molitvu i svaka vrsta zloupotrebe ovog objekta od strane nedobronamernih lica predstavlja pokušaj skrnavljenja i nanosi sramotu kosovskom društvu i institucijama, koje i pored više zahteva nisu policijski obezbedili ovaj objekat", ističe se u saopštenju Eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja