NOŽ U LEĐA VUČIĆU: Karić sačuvao Pajtića na vlasti!
Foto: Dado Djilas

Šef DS ostao premijer zahvaljujući preletačima

NOŽ U LEĐA VUČIĆU: Karić sačuvao Pajtića na vlasti!

Politika -
PROMENA TABORA Poslanica PSS Vera Ilić Ugričić s liste SNS prešla u DS i glasala za Pajtićevu rekonstrukciju vlade Vojvodine. Igor Mirović tvrdi da DS kupuje poslanike po ceni i do 100.000 evra

BEOGRAD - Bogoljub Karić, biznismen i predsednik Pokreta snaga Srbije, sačuvao je fotelju Bojanu Pajtiću u Vojvodini! Poslanica Karićeve stranke koja je bila na listi Srpske napredne stranke Vera Ugričić Ilić prešla je juče u tabor demokrata i glasala za rekonstrukciju pokrajinske vlade, te tako obezbedila većinu lideru DS!Novo-starom vojvođanskom premijeru za početak sednice, pored DS i LSV, dali su kvorum i radikali, a jedan od njih glasao je i za rekonstrukciju. Novi Pajtićev kabinet podržala su i četiri poslanika SDS od ukupno pet, iako je odlučeno na nivou stranke da ne glasaju za Pajtića.

Trgovina poslanicimaPrema rečima Igora Mirovića, potpredsednika SNS, slučaj poslanice Karićeve stranke pokazuje da je na delu čista kupovina poslanika.- Poslanicima se nudi od 50.000 do 100.000 evra. Imaju poseban fond koji koriste za tu namenu, a u kojem je završio novac iz RBV i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine - kaže Mirović.Međutim, nije Ilićeva jedina veza Karića i Pajtića. Kako neki navode, Nenad Stanković, novi pokrajinski sekretar za energetiku, iako predstavljen kao nestranačka ličnost, navodno je Karićev čovek. Stanković je bio pomoćnik Tihomira Simića u „Elektrovojvodini“, a Simić je vodio Karićevu izbornu kampanju.Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da je za razliku od SNS, koja svakih šest meseci obavlja rekonstrukciju Vlade, oni su to učinili prvi put. Pajtić je sinoć rekao da su „besmislene optužbe da je DS kupovao poslanike“.- Te optužbe su besmislene, a posebno kada dolaze od onih koji su šest poslanika sa liste „Za evropsku Vojvodinu - Bojan Pajtić“ uterali prinudama, pretnjama i potkupljivanjem u poslaničku grupu SNS - rekao je Pajtić i dodao da očekuje odmazdu i prisilu nad poslanicima koji su glasali za rekonstrukciju.PSS je saopštio sinoć da je isključio Veru Ugričić Ilić iz stranke i da ona „već duže vreme ne održava kontakte“ s tom partijom.Tadićevi se vratili u DSBoris Tadić i SDS saopštili su da je Miloš Gagić, šef poslaničkog kluba SDS, isključen iz stranke jer je, suprotno odluci organa partije, glasao za rekonstrukciju. Prethodno je isključen je i Vladimir Pavlov, a sinoć i Ivana Milić, pa Tadić sad ima jednog poslanika.Pajtić je pre glasanja ocenio da se rekonstrukcijom pokrajinske vlade sprečava da se svi nivoi vlasti upodobe tako da Aleksandar Vučić istovremeno bude predsednik republičke vlade, predsednik pokrajinske vlade i predsednik svih opština u Srbiji.

Pajtić izbacuje SVMSMENA IŠTVANA PASTORASledeći Pajtićev korak, kako saznajemo, biće smena Ištvana Pastora s mesta vojvođanskog parlamenta.- Sada će DS i LSV da zatraže Pastorovu smenu i smene ga. Novi predsednik vojvođanskog parlamenta biće najverovatnije iz redova LSV - kaže izvor našeg lista i dodaje da, iako je Pajtić opet obezbedio većinu, nije sve teklo glatko u njegovim redovima uoči glasanja za rekonstrukciju.- Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, najavio je da će sam da podnese ostavku, ali se na kraju predomislio, pa ga je Pajtić smenio! Petrovićeva supruga, pokrajinski poslanik Svetlana Lukić Petrović zbog toga nije ni došla na sednicu - navodi izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track