O HARADINAJU: Hodžaj razgovarao sa ministrom spoljnih poslova
Foto: FoNet Dragan Antonic

Aktivnosti na oslobađanju lidera Alijanse za budućnost kosova

O HARADINAJU: Hodžaj razgovarao sa ministrom spoljnih poslova

Politika -

PRIŠTINA - Ambasada Francuske u Prištini je saopštila da će se ministar spoljnih poslova Francuske Žan-Mark Ero (Jean-Marc Ayrault) danas sastati sa šefom kosovske diplomatije Enverom Hodžajem.

Kako piše portal koha.net, oni će razgovarati o zadržavanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnjeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, kome je zabranjeno da napušta Francusku, dok tamošnji pravosudni organi ne odluče o zatevu Srbije da joj ga izruče.

Poseta Hodžaja je deo aktivnosti kosovskih lidera i institucija koje se bore za oslobadjanje Haradinaja i za njegov što brži povratak na Kosovo.

Premijer Isa Mustafa je ove nedelje na sednici Vlade Kosova ocenio da Srbija zloupotrebljava medjunarodne institucije bezbednosti kako bi se nezakonitim i politički motivisanim nalozima za hapšenje isprovocirali Kosovo i njegovi gradjani i naveo da je siguran da će se Haradinaj brzo vratiti na Kosovo.

Haradinaj je uhapšen 4. januara po nalogu Srbije iz 2005. zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004.Haradinaju je sudjeno u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.Srbija sada tvrdi da ima nove dokaze za njegovu umešanost u zločine protiv čovečnosti 1998. i 1999. godine na Kosovu.

BONUS VIDEO:

Haradinaj od hapšenja do oslobađanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja