ODALOVIĆ: Haradinaju može da sudi i Specijalni sud za OVK
Foto: Beta Miloš Miškov, Profimedia

Francuski sud odložio odluku o zahtevu za izručenje

ODALOVIĆ: Haradinaju može da sudi i Specijalni sud za OVK

Politika -

Generalni sekretar Ministrastva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je danas da čak i ako Francuska odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja njemu će moći da se sudi pred Specijalnim sudom za ratne zločine bivše OVK.

Povodom odlaganja odluke suda u Francukoj Odalović je rekao da Haradinaj treba da se zabrine, a ne da likuje, jer je počinio previše teških zločina, a da je neko prvi put reagovao i biće skoro dva meseca da je bez obzira na mere ograničenog kretanja, ptoveo u zatvoru.

"Čak i ako zahtev Srbije za izručenje bude odbijen, Haradinaju se može suditi u Specijalnom sudu za zločine bivše OVK", naveo je Odalović objašnjavajući da i tuzioci rade intenzivno na prikupljanju dokaza za zločine koji su počinjeni na području KIM.

Sekretar navodi da se stvara pravni i formalni uslov za pocetak rada suda i da se ubrzo očekuje da prve optuznice budu podignute, i dodaje da ukoliko je posao rađen ispravno, sigurno je da mogu vrlo lako da prikupe dokaze za zločine Ramuša Haradinaja.

"To je institucija napravljena da radi ono što su propustili Haški tribunal i što su kosovski sudovi svesno propustili da urade. Baciće se malo svetlo na tu njihovu epopeju i oslobodilacku borbu kojom su stvarali drzavu, videce se koliko je zločina počinjeno, u kakvim zločinima su učestvovali prvenstveno ljudi koji čine danas i politički i drzavni vrh na Kosovu, da se vidi na kojim temeljima se sve to ustvari desilo", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, Haradinaj će odgovarati za zločine počinjene u zoni Duhađini u kojoj se dogodio veliki broj ratnih zločina i koja je bila zona njegove odgovornosti nakon 1999.

(Tanjug/RTS)

BONUS VIDEO:

Haradinaj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track