Odalović: Ovo je pokušaj da nam otmu Trepču
Foto: Beta

Vitalno preduzeće na Kosmetu

Odalović: Ovo je pokušaj da nam otmu Trepču

Politika -
Tema ne treba da bude Trepča već imovina Srbije na Kosovu i Metohiji. Nije samo Trepča javno preduzeće. Tamo su Skijališta, tamo je veliki deo imovine Telekoma, Pošta, NIS-a, kaže generalni sekretar MSP

BEOGRAD - Tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu tema ne bi trebalo da bude "Trepča", već imovina Srbije na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

"Tema ne treba da bude "Trepča" već imovina Srbije na Kosovu i Metohiji. Nije samo Trepča javno preduzeće. Tamo su Skijališta, tamo je veliki deo imovine Telekoma, Pošta, NIS-a", rekao je Odalović.

Generalni sekretar MSP je istakao da Srbija i danas otplaćuje međunarodne dugove za imovinu koja je ostala van upravljanja i van poseda. Odalović je ocenio da je u slučaju "Trepče" reč o pokušaju otimanja jedne institucije, ali da su predstavnici međunarodnih institucija sa kojima je Vlada Srbije razgovarala pokazali veliki stepen razumevanja za ovu temu i da je međunarodna zajednica prepoznala da ova tema mora biti drugačije tretirana.

Generalni sekretar MSP smatra da je dobro da je postignuto veliko jedinstvo protiv pokušaja otimanja institucije kao što je Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča".Kosovske institucije pokušale su pred briselski dijalog da ojačaju poziciju time što bi pred svršeni čin dovele i naše predstavnike i međunarodnu zajednicu i već prethodno rešili status jednog od vitalnih preduzeća na prostoru Kosova i Metohije, istakao je Odalović.

On je podsetio da su pitanje imovine još pre godinu dana otvorili premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i da je Rudarsko-metalurški kombinat "Trepča" uvek bila stožer razvoja južne pokrajine.Govoreći o razlici između toga kako danas izgleda deo "Trepče" koji je ostao u južnom delu Kosovske Mitrovice i kako danas izgleda Kišnica, Novo Brdo, Ajvalija, Odalović je ukazao da je tamo gde su bile kosovske institucije, uništeno, zapušteno i urušeno, a da funkcioniše deo gde je Srbija sa ljudima koji žive na severu Kosova i Metohije bila prisutna.

Vlada Kosova odlučila je juče da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima, što je trebalo da razmatra Skupština Kosova i da donese poseban zakon o Kombinatu "Trepča". Kako je saopštila Vlada Kosova, izmene Zakona o javnim preduzećima povučene su zbog činjenice da u njima nisu precizno definisani rokovi obaveza koje Kombinat "Trepča" ima prema kreditorima.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja