Odbor traži od VBA izveštaj o prisluškivanju Vučića
Foto: Beta

Traže sve detalje

Odbor traži od VBA izveštaj o prisluškivanju Vučića

Politika -
Predsednik Odbora Momir Stojanović je na sednici rekao da od VBA očekuje da dostavi Odboru sva saznanja u vezi sa otkrivanjem tog uređaja

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti odlučio je danas da od Vojno-bezbednosne agencije (VBA) zatraži izveštaj o prislušnom uređaju, otkrivenom u hotelu "Kraun plaza" tokom održavanja sastanka Trilaterale u Beogradu.

Predsednik Odbora Momir Stojanović je na sednici rekao da od VBA očekuje da dostavi Odboru sva saznanja u vezi sa otkrivanjem tog uređaja, kao da ga informiše da li je pokrenut neki postupak zbog toga. On je, ipak, napomenuo da će sednica, na kojoj se bude raspravljalo o izveštaju VBA, biti zatvorena za javnost.

Predlog da se od VBA traži detaljan izveštaj podneo je član odbora iz redova Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac. On smatra da je u pitanju presedan, jer je u tom konkretnom slučaju, kako je rekao, Odbor preskočen, dok su bezbednosne službe direktno komunicirale sa medijima.

Šutanovac je podsetio i da se nikada nije otkrilo kako je u javnost dospeo dokument sa zaglavljem VBA iz koga se saznalo da se generalu Bratislavu Dikiću, bivšem komadantu Žandarmerije, preti smrću.

"Moja želja je da štitimo službu, jer je u pitanju veliki presedan, moramo da prekinemo praksu da bezbednosne agencije komuniciraju sa javnošću, a preskaču Odbor", istakao je Šutanovac. Šutanovac je naglasio da je neophodno da se Odbor upozna sa svim detaljima u vezi sa prisluškivanjem tokom sastanka Trilaterale, kako bi se znalo i da li su u javnosti iznete informacije tačne.

"Neohodno je da znamo da li je moguće da se to radi u jednom hotelu i, ako je to tačno, da se pokrenu odgovarajuće tužbe, a ako nije tačno da se prestane sa zloupotrebljavanjem bezbednosnih agencija", poručio je Šutanovac.

Na sednici Odobra je dogovoreno i da se 8. i 9. decembra u Narodnoj skupštini Srbije održi regionalan konferencija Odbora za nadzor bezbednosno-obaveštajnih službi. Konferencija će se održati uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track