ODLUKA: Predstavnici Srpska liste se vraćaju u kosovsku skupštinu

završen bojkot

ODLUKA: Predstavnici Srpska liste se vraćaju u kosovsku skupštinu

Politika -
Jedan od glavnih razloga povratka predstavnika Srba u Skupštinu i Vladu Kosova jeste i dogovor da ubuduće neće biti povlačenja jednostranih poteza koalicionih partnera, posebno kada je reč o procesu privatizacije u većinski srpskim mestima, saopštila je Srpska lista

Predstavnici Srpske liste odlučili su da se, posle dvomesečnog neučestvovanja u radu kosovskih institucija, vrate u kosovsku skupštinu i vladu, jer su posle razgovora sa koalicionim partnerima dobijene garancije da će biti poštovane najvažnije tačke koalicionog sporazuma.

Jedan od glavnih razloga povratka predstavnika Srba u Skupštinu i Vladu Kosova jeste i dogovor da ubuduće neće biti povlačenja jednostranih poteza koalicionih partnera, posebno kada je reč o procesu privatizacije u većinski srpskim mestima, saopštila je Srpska lista.

Poseban akcenat u daljem radu, navodi se u saopštenju, biće usmeren na jačanje ekonomske situacije u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom.

Predstavnici Srpske liste saglasili su se sa koalicionim partnerima i da će se u narednom periodu posebna pažnja posvetiti procesu povratka i povećanju prisustva Srba u institucijama u skladu sa važećom zakonskom regulativom.

U cilju efikasnijeg bavljenja ovim pitanjima, biće formirane i međuministarske grupe. Dogovoreno je i da je odabir srpskih kadrova u kosovskim institucijama na svim nivoima bude isključiva nadležnost izabranih srpskih političkih predstavnika, navedeno je u saopštenju.

Prioriteti rada Srpske liste u narednom periodu, ističe se u saopštenju, pored prethodno pomenutih, biće i zaštita prava Srba, naročito u delu poštovanja imovinskih prava privatnih i pravnih lica i Srpske pravoslavne crkve, unapređenje stanja u prosveti i zdravstvu, kao i zaštita srpskog jezika, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja