OGROMAN PROPUST OBEZBEĐENJA BIH: Vučića u Srebrenici od rulje čuvala samo dva policajca!
Foto: AP

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić

OGROMAN PROPUST OBEZBEĐENJA BIH: Vučića u Srebrenici od rulje čuvala samo dva policajca!

Politika -
Premijer Vučić se izbavio takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsednika SAD, kojim je trebalo da prođe Bil Klinton

BEOGRAD - Najmanje sedam informacija o ugroženosti premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posete Srebrenici 11. jula podelili smo sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsadom Vilićem, izjavio je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

On traži Vilićevu smenu zbog niza propustu u obezbeđenju komemoracije u Potočarima, kada je, kako ističe, Vučiću bio ugrožen život.

I pored tih informacija o ugroženosti Vučića, premijera Srbije čuvala su samo dva policajca, što je paradoksalno, dok je uz turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je dobrodošao u BiH, bilo angažovano čak 12, rekao je Mektić.

U dokumentu o propustima, ministar bezbednosti BiH kaže da je kao ključno naveo što je dozvoljeno da loža sa VIP ličnostima bude smeštena duboko u masi ljudi, umesto na obodu događaja.

"Vilić nikako nije smeo da pristane na predlog reditelja Harisa Pašovića, koji je kreirao scenografiju skupa u Potočarim, da bina bude u masi", rekao je Mektić, koji navodi da Pašović sada kao alibi nalazi da je to bila samo njegova ideja, a da je na odgovornima za bezbednost bilo da ukažu na eventualni propust. Prema njegovim rečima, ova gruba greška proizvela je niz drugih.

"Pogotovo je katastrofalan propust mogao da bude to što Vilić, kao šef obezbeđenja, nije obezbedio ne samo rezervni, nego uopšte adekvatan koridor za evakuaciju. To svakako nije bila staza od gotovo 60 metara, koja je na pojedinim mestima, između razjarene mase, iznosila svega 70 centimetara širine", rekao je on.

"Premijer Vučić se izbavio takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsednika SAD. Pod tretmanom i zaštitom, u slučaju opasnosti, tim koridorom bi se, da je bio u opasnosti, evakuisao bivši američki predsednik Bil Klinton", naveo je ministar bezbednosti BiH.

"Sticajem okolnosti sreća da je Vučić evakuisan upravo tim koridorom, jer je pitanje šta bi se desilo da je vraćen nazad u razjarenu masu, kroz koju je već prošao. A, možda je na to neko i računao", kazao je Mektić.

Prema raspoloživim informacijama, po njegovim rečima, u napadu na Vučića su učestvovale kriminalno-huliganske grupe, među njima i takozvana Antidejtonska grupa.

"U ovim grupama ima i osoba koje su pripadnici radikalnih vehabijskih pokreta. Neke huliganske grupe su došle i iz Srbije i mi, uz pomoć srpskih službi, radimo na njihovoj identifikaciji. Ukupno je do sada već identifikovano dvadesetak napadača. Na poteu je tužilaštvo BiH", rekao je Mektić.

(Večernje novosti/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track