OJADIĆE NAS: Novi predsednik košta dve milijarde dinara!

Kurir zavirio u predlog budžeta za 2017.

OJADIĆE NAS: Novi predsednik košta dve milijarde dinara!

Politika -

Samo za nagrade armiji činovnika tokom izbora građani će naredne godine dati čak 1,4 milijarde dinara

Izbori za predsednika Srbije koštaće nas čak dve milijarde dinara, kako je zacrtano u budžetu za narednu godinu, a koji bi Vlada trebalo da usvoji tokom ove nedelje i pošalje poslanicima na glasanje!Kurir je zavirio u predloženi budžet iz kog se može videti da se troškovi glasanja za šefa države kriju u čak devet institucija.Bacaju pare na nagradeUbedljivo najveći novac potrošiće Skupština Srbije, odnosno Republička izborna komisija, kojoj su na raspolaganje date 1,4 milijarde dinara. Od toga će najviše para otići na nagrade zaposlenima, što u prevodu znači da će se izborima posebno obradovati armija državnih činovnika. Izbornu godinu isplaniralo je i Ministarstvo finansija, koje će potrošiti 641.760.000 dinara, dok će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imati skoro devet miliona troškova za izborne „usluge po ugovoru“.I srpska diplomatija će se uključiti u izbore i uložiti u njih više od šest miliona dinara, što je raspoređeno na nagrade zaposlenima i putovanja. Uz MSP, milionske stavke zbog izbora dobili su i Upravni sud (28,2 miliona), Agencija za borbu protiv korupcije (12,6 miliona) i Zavod za statistiku (7,1 milion). Organizovanje glasanja po zatvorima koštaće 900.000 dinara, što je u izbornoj 2017. dodato budžetu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.I BIA dobija povišicuMinistarstvo saobraćaja jedno je od retkih kojem će svanuti u narednoj godini jer će umesto 65, za trošenje imati čak 150 milijardi. I resor privrede je uvećan i u kasu su mu, umesto 20 milijardi, ubačene skoro 34 milijarde dinara, što je porast zbog većih primanja od inostranih zaduživanja. Za razliku od BIA, kojoj je budžet udvostručen (sa 4,5 milijardi na 9,2 milijarde), Ministarstvo kulture i informisanja je pretrpelo bolno kresanje budžeta i gotovo je prepolovljeno (sa 11,2 milijardi na 6,7 milijardi). Seča se izgleda desila i u resoru državne uprave i lokalne samouprave, koje će umesto 11,7 milijardi sledeće godine trošiti 2,8 milijardi.

Veliki rashodiVUČIĆ POCEPAO BUDŽETPremijer Aleksandar Vučić otkrio je juče da je čak pocepao predlog budžeta za 2017. jer nije bio zadovoljan što je rashodna strana bila veća za 100 milijardi dinara.- Od toga je sve bilo za kapitalne investicije i projekte, a ne mogu da potroše ni 30 odsto od toga. Svake godine kada se pravi budžet ministarstva dođu sa megalomanskim procenama i niko neće da pokaže da je dobar ministar tako što će da štedi i smanji rashodnu stranu - objasnio je on i dodao da i dalje postoji problem od oko 16 milijardi dinara, odnosno od oko 140 miliona evra. Zbog ovih problema budžet se danas neće naći pred ministrima.

PreskupoDROGA KOŠTAU oči upada i dupliranje budžeta javnosti potpuno nepoznate Kancelarije za borbu protiv droga. Njoj je ove godine u kasu ubačeno devet miliona, a sledeće čak 18.221.000 dinara. Većina ovih para će otići na plate (11.277.000 dinara), a i stavka putovanja je duplirana.

I. Kljajić - D. Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track