VIDEO HAOS U PRIŠTINI: Posle drugog suzavca, skupština nastavljena bez opozicije
Foto: Printscreen Koha TV

Policija i Kfor opkolili zgrade parlamenta i vlade

VIDEO HAOS U PRIŠTINI: Posle drugog suzavca, skupština nastavljena bez opozicije

Politika -
PRIŠTINA - Sednica Skupštine Kosova, koja je ranije danas prekinuta zbog aktiviranja suzavca u sali, nastavljena je posle 14 sati bez prisustva opozicije.

Sednici prisustvuje 81 poslanik, a Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je da zabrani učešće poslanicima opozicije. U radu parlamenta učestvuju poslanici "Srpske liste", koji su deo vladajuće većine. Poslanici pokreta Samoopredeljenje ponovo su danas aktiviranjem suzavca prekinuli sednicu parlamenta, zbog protivljenja sporazuma o Zajednici srpskih opština i o demarkacionoj liniji sa Crnom Gorom. Naknadno su suzavac aktivirali i u hodniku parlamenta.U trenutku dok je opozicija pokušala da probije kordon policije, koji je opoziciju sprečavao da uđe u alternativnu salu na skupštinsko zasedanje, ponovo je aktiviran suzavac, ali se zasad ne zna da li je to učinila ponovo opozicija ili policija.

Podsetimo, jutrošnje zasedanje prekinuto je pre nego je i počelo suzavcem koji je aktivirala opozicija. U međvremenu je održana sednica Predsedništva parlamenta na kojoj je odlučeno da se predloži udaljavanje opozicije iz parlamenta na duži rok. Nastavak zasedanja zakazan je u alternativnoj sali. Opozicija duže od tri meseca blokira rad parlamenta jer se, kako tvrdi, protivi primeni briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Sednica kosovskog parlamenta ponovo je blokirana suzavcem koji su aktivirali poslanici opozicije koji se protive usvajanju briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poslanik Fisnik Ismajlji je uhapšen, a suzavac su, kako su javili prištinski mediji, bacili Hadži Šalja i Ismailj Kurteši. Poslanici vlasti su napustili salu, a u njoj su ostali pripadnici obezbeđenje i deo pozicije.

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je posle današnjeg sastanka lidera tri opozicione partije, koje se protive sprovođenju Briselskog sporazuma najavio je da će opozicija nastaviti blokadu. On je za Kohu rekao da će se njihov protest nastaviti i na današnjem zasedanju ali nije objasnio način i sredstva koje će koristiti. "Nastavićemo blokadu. Protest će se nastaviti i danas", rekao je.

Nakon što je kosovska opozicija ponovo suzavcem blokirala zasedanje Skupštine pre nego je ono i počelo, sazvana je sednica Predsedništva, kojoj prisustvuje i jedan predstavnik opozicije. Sednicu parlamenta je blokirala opozicija koja se protivi usvajanju briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poznavaoci kosovski prilika, međutim, smatraju da to jeste, ali samo jedan od razloga za nezadovoljtvo opzocije, a da je drugi Specijalni sud za ratne zločine OVK koji bi, kako je planirano, trebalo da počne s radom u januaru. Današnja sednica će najverovatnije biti nastvljena u alternativnoj sali na petom spratu gde prisustvo opozicije neće biti dozvoljeno.

RTK je objavila snimak pripadnike policije koji u zgradu parlamenta unose velike vreće s napomenom da njihov sadržaj nije poznat. Poslanik Fisnik Ismajlji je uhapšen ranije na ulazu u parlament, a suzavac su, kako su javili prištinski mediji, bacili Hadži Šalja i Ismailj Kurteši. Poslanici vlasti su napustili salu, a u njoj su ostali pripadnici obezbeđenja i deo opozicije. Predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri je posle današnjeg sastanka lidera tri opozicione partije, koje se protive sprovođenju Briselskog sporazuma najavio je da će opozicija nastaviti blokadu.

On je za Kohu rekao da će se njihov protest nastaviti i na današnjem zasedanju ali nije objasnio način i sredstva koje će koristiti. "Nastavićemo blokadu. Protest će se nastaviti i danas", rekao je.

Inače, jake snage kosovske policije i Kfora rasporedile su se jutros u i oko zgrada vlade i parlamenta gde je danas trebalo da bude održana nova sednica, javili su prištinski mediji citirajući poslanika Samoopredeljanja Glauka Konjufcu koji je uoči početka tvrdio da će opozicija onemogućiti i ovo skupštinsko zasedanje.

Kosovska opozicija duže od tri meseca blokira rad Skupštine protiveći se primeni briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom. Tim pvodom je u subotu u Prištini organizovan protest tri opozicione stranke koji je završen bez incidenata, ali je potom u postorijama pokreta Samoopredeljenja uhapšen bivši lider Aljbin Kurti, kome je određen i pritvor do 30 dana. Kurti je uhapšen zbog ometaranja rada parlamenta, aktiviranja suzavca i uznemiravanja poslanika i članova vlade.

Osnovni sud u Prištini, naime, iz istih razloga je izdao nalog za hapšenje četiri poslanika opozicije, a do sada je pored Kurtija uhapšena i poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi. Bujupijevoj je takođe određen pritvor do 30 dana. Primeni pomenutih sporazuma se protive pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Lideri tih stranaka još su na sastanku i zasad je neizvesno kako će se oni ponašati na današnjem zasedanju. Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca je za prištinsku Kohu rekao da će opozicija i danas blokirati rad Skupštine. Po njegovim rečima, odžavanje sednice će biti onemogućeno svim sredstvima od blokade govornice pa do svih ostalih sredstava "koje smo već videli ranije".

Srpska lista neće učestvovati u radu skupštine ako bude incidenataPoslanici Srpske liste neće danas učestvovati na sednici Skupštine Kosova ako dođe do incidenata koje je opozicija najavila, izjavio je predsednik GI Srpska lista Slavko Simić. "Predsednika skupštine Kadrija Veseljija obavestio sam da poslanici Srpske liste neće učestvovati u radu sadnice ukoliko i danas bude incidenata. To je odluka poslaničkog kluba Srpske liste, da ne bi poslanike izlagali opasnostima", rekao je Simić.Simić je pojasnio da u poslaničkom klubu imaju direktan prenos skupštine, odakle će pratiti početak sednice, i da se u radni deo neće uključiti ukoliko opozicija izazove incidente.On je rekao da su u Skupštini Kosova i oko zgrade primetne pojačane mere bezbenosti.

Opozicija je na protestu povodom hapšenja osnivača Samoopredeljenja Aljbina Kurtija najavila da će nastaviti da blokira rad parlamenta sve dok premijer ne povuče potpis sa sporzuma o Zajednici srpskih opština i ne poništi dogovor o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Na današnjoj sednici Skupštine Kosova trebalo bi da budu sve tačke koje nisu razmatrane u protekla dva meseca, zbog blokade Skupštine.Opozicione stranke, Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa novo Kosovo od septembra i do sada su u skupštinsku salu bacili suzavac šest puta.

(Foto: Kohanet printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track