ORMARI SVE PUNIJI: Jorgovanka Torbaković šeta tašnu od 1.100 evra!
Foto: Zorana Jevtić

Kolekcionarka u NBS

ORMARI SVE PUNIJI: Jorgovanka Torbaković šeta tašnu od 1.100 evra!

Politika -
Čelnica Narodne banke na slavi SNS prošetala torbicu „kejt spejd“, koja košta koliko tri prosečne srpske plate

BEOGRAD - Jorgovanka Tabaković, prva žena NBS, od stupanja na dužnost guvernera doživela je pravi modni preobražaj - od promene frizure do stila oblačenja, ali i prilično skupih komada. Poznato je odranije da je veliki ljubitelj ekstravagantnih okvira za naočare, a sada je pik bacila i na skupe brendirane tašne.Naime, ona se u utorak, na proslavi Svete Petke, slave koju obeležava SNS, pojavila s tašnom „kejt spejd“, čija cena u Americi ide i do 1.200 dolara, odnosno oko 1.100 evra, a kod nas originalni primerak ove torbe nije moguće naći.- To je autlet varijanta, a košta 60 dolara. Kupila sam je pre nekoliko meseci u „Nordstrom reku“, na prolećnom zasedanju u Vašingtonu u blizini zgrade MMF - tvrdi Tabakovićeva i dodaje da je nosi svakodnevno na sastanke „jer u nju stanu maramice, maramica za čišćenja naočara, olovka i telefon“.PreplaćenaGuvernerka za Kurir kaže i da ne kupuje mnogo, da i dalje sama šije suknje, a sakoi su joj uglavnom „stara praksa, nemački klasični krojevi poput ‚gerija vebera‘ i ‚beti berklej‘“, a kod nas voli da pazari u „Modijani“ u „Merkatoru“.- Volim vedre boje, šarenilo, trikotažu „ivković“, ali i ove jesenje tonove, u tome se najprijatnije osećam - rekla je guvernerka.Fetiš guvernerke su i papreno skupi brendirani okviri naočara za vid, kojih ima nebrojeno, a najjeftiniji košta koliko prosečna srpska penzija. Tako Tabakovićeva u kolekciji ima „pradu“, „miju miju“, „D&G“, koji se ne mogu kupiti za manje od 300 evra.I dok zaposleni u javnom sektoru i penzioneri, kojima su umanjene zarade i penzije, sanjaju o tome da im se primanja makar vrate na stari nivo, novčanici zaposlenih u NBS s Jorgovankom Tabaković na čelu sve su deblji.Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, mesečni prihod guvernerke iznosi 535.323 dinara, dok je prosečna plata u Srbiji u septembru ove godine iznosila 43.925 dinara, što znači da zarađuje 12 puta više od prosečnog radnika i 25 puta više od penzionera.

Voli sve što je skupo... Jorgovanka Tabaković
Voli sve što je skupo... Jorgovanka Tabaković

Briga je za štednju

Politički analitičar Branko Radun smatra da guvernerka treba da ima dobru torbicu, ne jeftinu, ali ne ni preskupu.- Deluje to malo preterano u momentu krize i štednje koju je Vlada proklamovala. Možda ona misli da ne mora da štedi, pošto se to odnosi na Vladu i Vladine službenike, a Narodna banka je ipak autonomna institucija - rekao je Radun.Podsećamo, Jorgovanka je među prvima dala predlog da se uvede porez na luksuznu robu kako bi se budžetski prihodi povećali dodatnim oporezivanjem ljudi koji imaju luksuzne i skupe stvari. Ona je tom prilikom izjavila:- Naravno da ćemo da oporezujemo sat od 100.000 evra ili tašnu od 5.000 evra. Ko može da kupi ručni sat koji košta više od stana? Ko može sebi da priušti tašnu od pet ili sedam hiljada evra u zemlji u kojoj je većina građana bukvalno gladna?

Dragana Grnčarski, modna kreatorkaTAŠNA NIJE NIŠTA SPECIJALNO, PRILIČI MLADIMA, NE I NJOJTašna je kežual varijanta i ništa spektakularno, a suknja neprikladna uz onaj sako. Pre bi joj pristajao neki klasičniji kostim, sa nekom užom suknjom do kolena i sako koji je strukiran. A tašna je više za neku devojku koja bi obukla farmerke i čizme iznad kolena nego za ženu njenih godina. Ja sam više za dizajn, a ne za brend koji je popularan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track