OVO JE TAČIJEV PLAN ZA FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA: Imaće 8.000 vojnika i budžet od 51 milion dolara
Foto: AP

Nacrt zakona

OVO JE TAČIJEV PLAN ZA FORMIRANJE VOJSKE KOSOVA: Imaće 8.000 vojnika i budžet od 51 milion dolara

Politika -

PRIŠTINA - Vojska Kosova imaće 8.000 vojnika, od kojih će 3.000 biti u rezervnom sastavu, piše danas prištinski dnevni list "Zeri", pozivajući se na nacrt zakona kojim se priprema transformacija kosovskih Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

Vojska će imati 5.000 aktivnih i 3.000 vojnika u rezervnom sastavu, prenosi Zeri.

Izdvojeni budžet za nadležno ministarstvo je, dodaje "Zeri", 51 milion evra. U tu svrhu svake godine biće izdvajano po dodatnih pet miliona.

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je početkom marta u skupštinsku proceduru predlog novog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova.

TAČI SE SPREMA ZA RAT

"Zakon o BSK reguliše misiju, funkcionisanje i zadatke BSK, njihovu organizaciju i druga pitanja vezana za služenje u BSK", rekao je tada Tači.Na reagovanje NATO-a i Ambasade SAD na njegovu inicijativu, Tači je rekao da neće povući inicijativu za formiranje vojske promenom zakona o BSK, smatrajući da je to jedini način da se formira vojska jer su poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova odbili da glasaju za promenu Ustava kojoma bi se omogućila transformacija BSK.

Po Tačijevim rečima, Predlog zakona o BSK kojim bi te snage kao funkciju imale i "odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", u potpunosti u skladu s Ustavom i zakonima koje je Kosovo izradilo i usvojilo "zajedno sa medjunarodnom zajednicom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track