PAJTIĆ ŠOKIRAO DEMOKRATE: Predlaže ulazak u NATO, prihvatanje istopolnih brakova i reintegraciju DS
Foto: Fonet

Pismo članovima

PAJTIĆ ŠOKIRAO DEMOKRATE: Predlaže ulazak u NATO, prihvatanje istopolnih brakova i reintegraciju DS

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić predložio je danas, u pismu članovima DS-a, da se ta stranka otvoreno založi za ulazak Srbije u NATO, reintegraciju opozicionih stranaka evropske orijentacije u DS i pravno regulisanje istopolnih brakova.

Pajtić je u pismu obavestio članstvo da će 24. septembra, na dan izbora organa stranke, članstvu biti postavljena pitanja da li podržavaju članstvo u NATO-u, da li odobravaju pregovore o reintegraciji opozicionih stranaka evropske orijentacije izniklih iz DS-a, formalizovanje statusa istopolnih brakova i da li prihvataju da sindikati učestvuju u radu stranke kroz organe DS-a.

Pajtić je ocenio da se DS nalazi suočena s režimom koja na jednoj listi okuplja bivše radikale, julovce, DSS-ovce, demokrate, autonomaše, socijaliste, monarhiste i komuniste, odnosno da su na istom mestu i pro i antievropljani, pristalice i protivnici NATO-a, zagovornici i protivnici privatizacije javnog sektora, oni koji Kosovo smatraju nezavisnim i oni koji tu nezavisnost negiraju."Zato moramo iskoristiti stranačke izbore i tražiti od članstva da podrži reintegraciju svega onoga što je bilo demokratsko, onog dela političke scene koji i dalje sa nama deli iste vrednosti. SDS, LDP (ako zadrži opozicioni status), ZZS i druge proevropske organizacije koje su svojevrsni derivati DS-a, treba da zajedno sa nama koji smo u stranci bili i ostali, budu reintegrisani u jednu snažnu Demokratsku stranku", ocenio je Pajtić.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Lider DS-a je ocenio da demokratska Srbija nema vremena da čeka, jer, kako smatra, srpska vlast okreće svoj brod ka Rusiji, dok ruski predsednik Vladimir Putin diktira sastav nove vlade."Već predugo traje politika sedenja Srbije na dve stolice, politika koja vodi u propast i proždire decenije života ljudi na ovim prostorima... DS mora napraviti iskorak koji nije popularan, ali, da je takav iskorak Srbija napravila pre 20 godina, ne bi bilo ratova i bombardovanja ove zemlje, proces evropskih integracija bio bi ubrzan a gradjani zaštićeni od spoljnopolitičkog avanturizma vlasti čije posledice osećamo do današnjeg dana.

Zato DS treba da se založi za ulazak Srbije u NATO. Mi nismo 'istok zapadu i zapad istoku', mi smo država sa sedam miliona stanovnika, iscrpljena od konstantnih, jednih te istih poraza", ocenio je Pajtić.On je, takodje, dodao da je DS dužna da se bori s predrasudama i diskriminacijom bilo koje vrste zbog čega ima obavezu da štiti prava istopolnih parova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja