PAKT: Tadić i Jovanović u koaliciji s Ljajićem?
Foto: Beta

Lideri SDS i LDP proširuju svoj predizborni savez

PAKT: Tadić i Jovanović u koaliciji s Ljajićem?

Politika -
U SDS i LDP procenjuju da će bolje proći na izborima ako im se priključi SDPS, za koji još nije izvesno da će biti na listi sa naprednjacima. Ljajić nije isključio mogućnost da se ovo dogodi

BEOGRAD - Lideri SDS i LDP Boris Tadić i Čedomir Jovanović nameravaju da u predizbornu koaliciju pozovu i SDPS Rasima Ljajića, saznaje Kurir. S druge strane, Ljajić nije odbacio ovu opciju, ali će najpre razgovarati s dosadašnjim partnerom SNS.Kako za Kurir tvrdi odlično obavešten izvor, Tadić i Jovanović su procenili da bi im građani ukazali veće poverenje na izborima ako bi bili u savezu sa Ljajićem. Takođe, istraživanja marketinških agencija pokazuju da SNS ima veći rejting samostalno nego u koalicijama koje je već pravio, te bi Ljajiću savez sa SDS i LDP mogao da bude izlazna opcija u slučaju da naprednjaci odluče da samostalno izađu na biralištima.- Otkad su ugovorili saradnju, Tadić i Čeda razmatraju ko bi još od aktuelnih političkih stranaka mogao da im bude saveznik na izborima. Rasim Ljajić im se čini kao realna opcija, pošto ne postoji tema koja bi mogla da im bude kamen spoticanja. Računica je jednostavna: sa SDPS bi imali više procenata na izborima, a već su poslali signale da bi mogao da usledi poziv za saradnju - kaže izvor Kurira.Tadić, međutim, nije hteo javno da govori o ovoj temi, a na molbu Kurira da prokomentariše mogućnost ove koalicije, samo je rekao:- Mogu li kao odgovor na to pitanje da odem do toaleta?Raspoloženiji za razgovor bili su u LDP.- Otvoreni smo za saradnju sa svim partijama, organizacijama i pojedincima koji žele da sa nama rade posao menjanja zemlje i sprovođenje reformi našeg društva. Zvaničnih razgovora sa SDPS još nije bilo - rekao je Jovan Najdenov, PR LDP.S druge strane, Ljajić, koji je na prethodnim izborima bio u koaliciji sa SNS, nije odbacio drugu opciju.- Prvo ćemo porazgovarati sa sadašnjim koalicionim partnerima, pre toga nećemo voditi nikakve druge razgovore. Videćemo kakav će stav oni imati, da li će ići u koaliciji ili samostalno, i od toga će zavisiti i naš stav. Inače, nikakvih poziva nije bilo - kaže Ljajić.Podsetimo, Tadić i Jovanović su pre 12 dana ozvaničili predizborni savez i najavili da će u njega pozvati i druge stranke. DS se odmah izjasnio da u taj savez neće ulaziti. Inače, Ljajić je u decembru 2013, pred beogradske izbore, najavio da je moguća saradnja sa LDP, ali se ipak odlučio za SNS.

Dejan Vuk StankovićSDPS JE POŽELJAN PARTNERPolitički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da nije nemoguća predizborna koalicija Tadića, Jovanovića i Ljajića.- U toj koaliciji Ljajić bi mogao da figurira ravnopravno s Tadićem i Jovanovićem, a verovatno bi doprineo boljem rezultatu. Ljajićev rejting je stabilan, ima od 2,5 do tri odsto podrške i tvrdo jezgro birača koje ide za njim. Nije dovoljno jak za samostalan izlazak, ali može da bude poželjan partner. S Tadićem je dobro funkcionisao, a ne vidim da ima bilo šta protiv Jovanovića - kaže Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track