PARASTOS ISPRED SPOMENIKA ISTINE U MITROVICI: Obeležena godišnjica stravičnog pogroma nad Srbima
Foto: Tanjug Printscreen

Da se 17. mart nikad ne zaboravi...

PARASTOS ISPRED SPOMENIKA ISTINE U MITROVICI: Obeležena godišnjica stravičnog pogroma nad Srbima

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Parastosom i polaganjem venaca i cveća stradalima, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 13 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i upućena jasna poruka da su Srbi rešeni da ostanu na Kosovu.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Članovi porodica ubijenih u Mitrovici i njihova rodbina, predstavnici vladine Kancelarije za KiM i lokalne samouprave prisustvovali su parastosu koji je služen stradalima na Kosovu i Metohiji ispred Spomenika istine u blizni glavnog Ibarskog mosta.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić poručio je da je srpski narod rešen da opstane na Kosovu i Metohiji i pored želje nekih da im to pravo ospore.

Kosovska Mitrovica (Foto: AP)
Kosovska Mitrovica (Foto: AP)

- Bilo je teških vremena, nije bilo lako. Danas smo složniji nego ikada, imamo otvorenu podršku države Srbije, Vlade Republike Srbije, da se nikada više neće dogoditi pogromi, oluje i ostali zločini - rekao je Marić.On je naveo da se danas na srpski narod više ne ide ruljom i batinama, već rezolucijama i paragrafima, što je, kako je ocenio, surova i tužna slika svakodnevice našeg naroda i pokušaj potpunog obespravljivanja i ekonomskog uništenja.

Deca Srba stradalih u pogromu: Ćerkici sam dala ime po ubijenoj majci

Tokom martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji ubijeno je osmoro Srba, a članovi njihovih porodica 13 godina posle zločina kažu da su tužni, ponosni i rešeni da ostanu na Kosovu i Metohiji. Pre 13 godina u Kosovskoj Mitrovici u martovskom nasilju ubijeni su na ulici Borivoje Spasojević i u svom stanu Jana Tučev. Eleonora Tučev Nedić ćerka stradale Jane kaže da je na današnji dan pre trinaest godina doživela nenadoknadiv gubitak jer je ubijena njena majka. Ćerki je dala ime po stradaloj majci.

- To je jako veliki gubitak jer majka je majka, svako ima svoju bolnu tačku ja sam svoju bolnu tačku malo zalečila jer ovo je njena unuka po njoj je dobila i ime tako da uz nju nalazim lek, rekla je Tučev Nedić.

U Kolašinskoj ulici ispred zgrade hicem iz vatrenog oružja smrtno je pogođen Borivoje Spasojević čiji sin Dragan trinaest godina posle držeći u naručju svoju ćerkicu ističe da su mu osećanja nakon svega pomešana.

- Tuga i ponos. Tuga što ona (njegova ćerkica) nije upoznala dedu, što se 13 godina okupljamo i 13 godina niko nije kažnjen za organizovanje, a kamoli za činjenje. A ponos - tu smo, nećemo nigde da idemo tako da život ne može da stane niti Srbi mogu da odu negde niti da nestanu, poručio je Spasojević. Među Srbima koji su ubijeni u martovskom nasilju na KiM 2004. godine bili su i Dragan Nedeljković, Dobrivoje Stolić i njegov sin Borko, Boban Perić, Zlatibor Trajković i Nenad Vesić.

- Svakako, mi moramo da se sećamo Borivoja Spasojevića, Zlatibora Trajkovića, Janu Tučev, Dragana Nedeljkovića i ostalih naših stradalnika, jer njihova imena su opomena da bi neko možda ponovo pokušao da promeni stvarnost, a to su isti oni koji su planirali i realizovali pogrom 17. marta 2004. godine", rekao je Marić.

Ljubomir Marić (Foto: Fonet/Božidar Petrović)
Ljubomir Marić (Foto: Fonet/Božidar Petrović)

Predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić naglasio je da Srbi traže istinu i da ono što se dogodilo pre 13 godina nikako ne zaboravljaju.Martovski pogrom ne želimo da se nigde u svetu dogodi i ponovi. 17. mart 2004. godine nas obavezuje da budemo jedinstveni i složni i u danima koji dolaze, jer se plašimo da je ovaj datum i dalje svakoga dana samo na drugačiji način, rekao je Spirić. Moramo biti istrajni i ostati na putu, čuvati svoja ognjišta i biti svoji na svome. Jako je bitno da je država Srbija prisutna i da pomaže svome narodu i siguran sam da bez te podrške i čvrste veze nama nema budućnosti, kazao je on.

Kurir TV: Jezive činjenice o martovskom pogromu na Kosovu

Danas se navršilo 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata.U talasu nasilja na KIM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track