Pastor: Protesti legitimni, ali ne i pritisak na RIK
Foto: Beta

Posleizborno prebrojavanje glasova

Pastor: Protesti legitimni, ali ne i pritisak na RIK

Politika -

BEOGRAD - Lider SVM Ištvan Pastor smatra da su okupljanja i protesti legitimno sredstvo političke borbe, ali ne i upadi u zgradu Republičke izborne komisije i na pritisak na njene članove tokom zasedanja, te na društvo u celini.

Pastor je rekao da je veoma važno da se izborni proces okonča u legitimnim uslovima, uz ocenu da je on od početka bio strahovito problematičan, te da RIK nikad nije imala toliko problema kao tokom ovih izbora.

"Tu mislim na zloupotrebu manjinskih lista, falsifikovanje potpisa podrške za pojedine liste i kao epilog te priče je ono što se dešavalo u toku izborne noći", rekao je Pastor, koji je naglasio da ne sumnja u rad RIK-a.

Dodao je i da se kroz nastup pojedinih političkih stranaka vrši neka vrsta pritiska na rad RIK i celo društvo. S druge strane, kaže, jasno je da se onaj ko je na rubu cenzusa bori za preskakanje te granice od pet odsto, ali i dodaje da u izborima svaki glas igra veliku ulogu.

"Mislim da su izbori proces u kojem brojke igraju značajnu ulogu, mi smo na lokalu na nekim mestima gubili po mandat zbog četiri ili pet glasova. To je tako i sa tim čovek mora da se pomiri", rekao je Pastor

On je naveo da srpsko društvo posle ovog izbornog ciklusa može da izvuče pouku da se izbori više ne mogu organizovati na isti način.

"Ima tehničkih mogućnosti da se čitav proecs drugačije odvija i da izbegnemo situaciju da dođemo u stanje u kojem se sad nalazimo, jer je ovo najskuplja moguća varijanta izbora.

Plaća se skupa cena i nanosi štetu i institucijama i generalno društvu", rekao je Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track