PATRIJARH IRINEJ: SPC ne učestvuje u donošenju političkih odluka

Nije u duhu Jevanđelja

PATRIJARH IRINEJ: SPC ne učestvuje u donošenju političkih odluka

Politika -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne učestvuje u donošenju političkih odluka, ali od države traži da poštuje verska prava svih, izjavio je srpski patrijarh Irinej.

"U dnevnopolitičkim i stranačkim odlukama ne pada nam na pamet da učestvujemo. To pripada političarima. Svi političari, makar od 2000. godine, uvažavali su činjenicu da se preko 90 procenata gradjana izjašnjava da su vernici, a oko 85 procenata da su pravoslavni vernici", rekao je patrijarh Irinej u intervjuu za beogradski "Ekspres".

On je dodao da je "prirodno" da političari posećuju patrijarha i da razgovaraju o društvenim problemima i razmenjuju mišljenja, ali bez stranačkog opredeljivanja.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Znam da ponegde toga ima, čak i otvoreno. Ali u Srbiji toga nema: Crkva i vladike javno se ne opredeljuju za neku stranku niti lobiraju za nekog ministra. Ne daj Bože! Takve stvari dugoročno bi zbunjivale narod, a nisu ni u duhu svetog Jevandjelja", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, odvojenost Crkve i države ne znači, kao u komunizmu, izgon Crkve iz javnog života, često silom gonjenjima, nego "odvojenost kompetencija, u slobodi i u duhu saradnje onde gde je potrebna i svestrano korisna".

Upitan o zajedničkoj polaznoj tački za dijalog u mešovitoj komisiji koja se bavi istorijskom ulogom zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, posebno u vreme ustaške Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svetskom ratu, patrijarh Irinej je rekao da "istina ne može biti tema pregovora" i da "istina nema dva lica".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Jedina polazna tačka mora biti istina, odnosno spremnost na prihvatanje činjenica. Samo u tom duhu rad Komisije može biti plodotvoran i koristan. Ako prihvatamo istinu, nema pobednika i poraženih. Svi smo pobedili", rekao je srpski patrijarh.

On je dodao da će po okončanju rada komisije, konačnu odluku o kanonizaciji Stepinca doneti papa Franja i da će ta odluka, kakva god da bude, katolike obavezivati, a pravoslavni će njome biti ili zadovoljni ili nezadovoljni.

Upitan o današnjim odnosima Srbije i Hrvatske, patrijarh je rekao da veruje da dve države teže miru, uprkos iskušenjima i opterećenjima, istorijskim i savremenim i da im svi u tome moraju pomoći.

"Odgovornost političara je velika, ali treba im naša pomoć, pomoć biskupa i episkopa, čija reč o miru ostaje duboko u srcima vernika", rekao je patrijarh Irinej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track