PLAĆAMO SLUŽBENICIMA DA SE JAVLJAJU NA TELEFON: Šta ti sve, narode, finansiraš, još se i dobro držiš
Foto: Shutterstock

Privilegije

PLAĆAMO SLUŽBENICIMA DA SE JAVLJAJU NA TELEFON: Šta ti sve, narode, finansiraš, još se i dobro držiš

Politika -

Službenicima zaposlenim po ministarstvima dodatno se plaća to što se šefovima javljaju na telefon posle radnog vremena. To se zove „pripravnost“

Pored nadoknade prekovremenih sati, zaposlenima po ministarstvima i državnim službenicima - verovali ili ne! - iz džepova građana plaća se i „pripravnost“.Prevedeno na srpski - plaća im se to što se javljaju na telefon ako nekome od šefova nešto ustreba posle radnog vremena!Sve po propisimaU nekim ministarstvima, poput Ministarstva odbrane, godišnje se za to izdvoji i pet miliona dinara, a osim izdašne sume, sporno je i to što se novac daje za nešto što se u poslovnom svetu podrazumeva!Iako ovu privilegiju omogućava Zakon o platama državnih službenika i nameštenika, postavlja se pitanje opravdanosti izdatka.Zakonom je regulisano da dodatak za svaki sat pripravnosti iznosi 10 odsto vrednosti radnog sata osnovne plate državnog službenika.- Retko ko zna za ovu stavku, za to da država plaća nekom da se javlja na telefon i kaže podatke ako nekom od šefova nešto zatreba. Jednostavno, svi znaju da se vremena menjaju, da se sad radno vreme teško može ograničiti na osam sati. Pitanje je i ko kontroliše upisivanje tih sati, ko određuje ko će biti u pripravnosti. Neretko je to način da šefovi umire one zaposlene za koje smatraju da imaju malu platu i makar im je malo povećaju, pošto ne mogu da im nadoknade drugačije - objašnjava izvor Kurira.Apsolutni rekorderi su u Ministarstvu odbrane, na čijem čelu je Zoran Đorđević. Kuriru je dostavljen podatak da se za tu namenu za profesionalne vojnike godišnje izdvaja od četiri do pet miliona dinara.

Za sve ima objašnjenje

Sledi Inspektorat za rad Ministarstva rada, koje vodi Aleksandar Vulin - 1,6 miliona dinara dali su do septembra za pripravnost. Za Ministarstvo rada i šest zaposlenih koji su u pripravnosti dato je 66.840 dinara.Ministarstvo privrede izdvojilo je 470.276 dinara za petoro zaposlenih od početka godine, dok je Ministarstvo pravde, koje je pre Nele Kuburović vodio Nikola Selaković, dalo 351.213 dinara.- Planom pripravnosti Ministarstva pravde određeno je petoro zaposlenih. Zaključno sa avgustovskom zaradom, Ministarstvo pravde je isplatilo 351.213,03 dinara na ime dodataka za svaki sat - rekli su u Ministarstvu pravde.U Ministarstvu finansija je za istu svrhu otišlo 576.000 dinara.- Planom pripravnosti je od 350 sistematizovanih izvršilaca obuhvaćeno 25 (oko sedam odsto ukupnog broja izvršilaca) iz organizacionih jedinica koje su od značaja za eventualno postupanje i funkcionisanje organa i van radnog vremena. Od 1. januara do 22. septembra isplaćeno je u proseku 2.560 dinara po izvršiocu mesečno - kažu u tom sektoru.

Rešili da uštedeZORANA, IVICA, RASIM OVE IZDATKE UKINULI Ipak, pojedina ministarstva nemaju troškove pripravnosti. Takav je slučaj sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom energetike, Ministarstvom trgovine i telekomunikacija i Ministarstvom građevinarstva i saobraćaja. Kako su nam rekli u ministarstvu Zorane Mihajlović, ona je tu stavku ukinula prošle godine, kad su joj dostavili podatke da je samo za jedan mesec za 14 zaposlenih dato 106.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track