PO DŽEPU: Kazne za tri poslanika 27.000 dinara
Foto: Dragana Udovicic

Ometanje reda

PO DŽEPU: Kazne za tri poslanika 27.000 dinara

Politika -
Odbor je sa po 10 odsto od osnovne plate, što je oko 6.830 dinara, kaznio poslanika Nove stranke Zorana Živkovića i poslanika DS Dragana Šutanovca, a zbog dve izrečene kazne sa 20 odsto od osnovne plate, odnosno 13.659 dinara, demokratu Balšu Božovića

BEOGRAD - Skupštinski Administrativni odbor novčano je danas kaznio tri poslanika opozicije zbog ometanja reda na sednicama sa ukupno oko 27.000 dinara, što je dovelo do rasprave o primeni Poslovnika, u okviru koje je DS ukazala na nejednak tretman poslanika opozicije i vladajuće većine. Odbor je sa po 10 odsto od osnovne plate, što je oko 6.830 dinara, kaznio poslanika Nove stranke Zorana Živkovića i poslanika DS Dragana Šutanovca, a zbog dve izrečene kazne sa 20 odsto od osnovne plate, odnosno 13.659 dinara, demokratu Balšu Božovića.

Šef poslanika DS Borislav Stefanović, koji je i član tog odbora, rekao je da je drastično narušen modalitet vođenja sednica i to naročito kada ih vodi potpredsednik parlamenta Igor Bečić, zbog čega je apelovao na Odbor da se propišu konkretna pravila kojih će se svaki predsedavajući sednicom pridržavati.

"Pazite u kojoj smo situaciji kada kažemo da Maja Gojković (predsednica Skupštine Srbije) vodi bolje sednice nego Bečić”, rekao je Stefanović, dodajući da se trend u kome se kažnjavaju samo poslanici opozicije i oduzima im se reč konstantno nastavlja, a da kvalitet sednice kada je vodi Bečić "opada za 90 odsto". To, kako je istakao, stvara osećaj nedemorkatske i nejednake atmosfere.

"Nije loše da napravimo kodeks vođenja sednica, kako bi precizirali praksu", predložio je Stefanović, na šta mu je predsednik Odbora Zoran Babić odgovorio da bi to trebalo raditi u saradnji sa predsednicom Skupštine Srbije i potpredsednicima.

Babić je rekao da je možda rešenje u češćem održavanju skupštinskih Kolegijuma i najavio da će već na narednoj sednici Odbora biti pozvani predsednica parlamenta i potpredsednici kako bi se otvorila debata o tome. Podsetivši da je Odbor na prethodnim sednicama novčano kažnjavao i poslanike SNS, Babić je rekao da se ne može reći da kazne oslanicima nisu neujednačene.

"Što se tiče načina predsedavanja i predsednika i potpredsednika, njih su birali poslanici, Odbor nema te alate da koriguje i određuje nekome kako će i šta će da radi. Neophodni su kolegijumi nekoliko puta nedeljno, ako je potrebno", rekao je Babić. Babić je naveo i da SNS pravi spisak rešenja za koja misli da mogu da budu bolja u Poslovniku o radu parlamenta, dok je Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije naveo da treba da se razmišlja o korekciji tog akta.

"Od kako sam poslanik uvek je bilo primedbi na Poslovnik i na to kako se primenjuje. Treba da se razmislja o korekciji ovog Poslovnika, ako ne na donošenje novog, onda o izmeni postojećeg. Sazrevaju uslovi da dođe do nekih izmena u postojećem Poslovniku i da on bude primereniji praksi koja je pokazala da nešto nije baš idealno”, rekao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja