POČAST PREDSEDNIKU: Nikolić postaje protektor Evropske akademije nauka
Foto: Beta Miloš Miškov

Svečanost u Salcburgu

POČAST PREDSEDNIKU: Nikolić postaje protektor Evropske akademije nauka

Politika -
EANU je osnovana 1990, finansira se iz javnih sredstava i donacija i ima oko 1.500 članova

BEOGRAD - Evropska akademija nauka i umetnosti će u Salcburgu, povodom 25. godina postojanja, primiti predsednika Srbije Tomislava Nikolića u krug protektora.

EANU je osnovana 1990. godine, finansira se iz javnih sredstava i donacija i ima oko 1.500 članova.Plenum Akademije, kojem će prisustvovati visoki predstavnici iz politike, nauke, crkve, ekonomije i društva, biće svojevrsan mali Samit, pošto će na svečanosti, kako je najavljeno u Beču, učestvovati i predsednik Austrije Hajnc Fišer i Makedonije Đorđe Ivanov.

Evropsku akademiju nauka i umetnosti osnovali su 1990. godine bečki nadbiskup kardinal Franc Kenig, politikolog Nikolaus Lobkovic i hirurg Feliks Unger, s ciljem interdisciplinarne razmena i podsticanje evropske saradnje. Na svečanom plenumu, koji se svake godine održava u Salcburgu, primaju se novi članovi i proglašavaju protektori. Pre Nikolića za protektore su proglašeni i Fišer i Ivanov, bivši predsednic Grčke i Hrvatske, Karolos Papuljas i Ivo Josipović i drugi.

Akademija, sa sedištem u Salcburgu, organizovana je u više oblasti, između ostalih društvene nauke, medicina, prirodne nauke, umetnost i svetska religija.

Svake godine Akademija dodeljuje i nagradu za toleranciju, koja će, u junu u Beču, biti uručena Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Očekuje se da će Nikolić iskoristiti priliku i za bilateralne razgovore sa svojim austrijskim i makedonskim kolegom. EANU delegacije u više svetskih zemalja, čak tri u SAD, kao i u UNESCO. Srpska delegacija registrovana je u Nišu, a uz adresu i kontakt se kao podatak navodi Univerzitet Megatrend.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja