PONOVO LEGALIZACIJA ETNIČKOG ČIŠĆENJA Političari, zaštitite Srbe u Hrvatskoj!
Foto: Profimedia

Oluja 2

PONOVO LEGALIZACIJA ETNIČKOG ČIŠĆENJA Političari, zaštitite Srbe u Hrvatskoj!

Politika -

Hrvatske vlasti donele odluku da Srbi sami treba da plate rušenje svojih kuća koje su im spaljene tokom akcije „Oluja“. Srpske vlasti moraju da reše pitanje imovine Srba u Hrvatskoj

To što Srbi sami treba da plate rušenje svojih kuća koje im je spalila i uništila hrvatska vojska tokom rata samo je još jedan u nizu načina da im se otme imovina u Hrvatskoj. Pošto se radi o legalizaciji etničkog čišćenja, Srbija mora da reaguje i zaštiti imovinu Srba, apeluju sagovornici Kurira.Naime, prema odluci hrvatskih vlasti, Srbi će morati da plate kompletno rušenje i uklanjanje svojih oronulih i uništenih kuća, ili će u suprotnom izgubiti svoju dedovinu. Troškovi rušenja iznose između 700 i 2.500 evra, u zavisnosti od površine i količine građevinskog materijala.- Oni se ponašaju kao da su kuće oronule same od sebe. To su uradili njihova vojska i njihov narod. Ja jesam za to da se te kuće sruše, jer je mnogo stoke stradalo zbog zmija koje se skrivaju u njima, ali neka to onda sanira Hrvatska, a ne vlasnici kuća - rekao je predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Kurir kaže da će država sigurno reagovati.- Ima tu mnogo nerešenih pitanja, a upravo imovina Srba je nešto što još nije rešeno. Ja ću u svakom slučaju reagovati i razgovaraćemo sa svim relevantnim ljudima i institucijama kako da rešimo to pitanje - dodaje Dačić.Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac objašnjava da je već bilo sličnih pokušaja.- Bilo je pokušaja da se uklone ostaci kuća koje su porušili nepoznati počinioci. Čak je i jedan diplomata predlagao da se te kuće maknu da ne bi narušavale lepote Hrvatske. Bilo je i onih koji su donosili takve odluke na nivou grada i opština... Međutim, Hrvatska ima obavezu ne da uklanja kuće koje su srušene u sklopu politike proterivanja Srba nego da ih obnovi na zahtev vlasnika. Ako vlasnici ne žele obnovu već nešto drugo, onda je na njima da odluče šta hoće. To je njihovo vlasništvo, pa makar bila i ruina - kaže Pupovac.Ministar rada Aleksandar Vulin upozorava da vraćanje ustaštva u Hrvatskoj nije moguće bez podrške vlasti.- Ako nekom sve ovo deluje nevažno i bezopasno, neka vidi da se sa svakom ustaškom ideološkom manifestacijom u životu Srba desi i nešto što umanji njihova prava i pokaže im da nisu poželjni. Fašizam ne može da bude tolerisan a da svoj otrov ne izlije u svakodnevnom životu, to Srbi u Hrvatskoj najbolje znaju - smatra on.

Kolinda i PlenkovićNA MISI ZA STEPINCAU Zagrebačkoj katedrali juče je održala misa u čast Alojzija Stepinca, kardinala iz Drugog svetskog rata koji je podržavao ustaški režim, a prisustvovali su joj i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković.Prema rečima hrvatskog biskupa iz Austrije Egidije Živkovića, koji je došao u Zagreb zbog mise, Stepinac je simbol istine.- Nameravali su da sakriju istinu o Stepincu. Zato hodajmo i mi u istini kao Stepinac i držimo se njegovog gesla - „U ljubavi prema svojoj domovini i narodu ne dam da me niko nadvisi“ - rekao je biskup Živković, prenosi Hina.

Tužne ispovestiNEKA JE SAMI SKLONE KAD SU NAS OTERALIRadovan K. iz Gospića kaže da je sam neće srušiti.- Neka je sklone oni koji su me oterali iz nje - priča Radovan K. iz Gospića.Mira S., koja je izbegla u Niš, živela je u okolini Zagreba.- Sve što sam imala zapalili su. Kuću i okućnicu. Sve je to zgarište, a lepo smo nekada živeli - kaže Mira S.

Miodrag LintaNASTAVAK OTIMANJAPredsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Hrvatska sve čini kako se Srbi ne bi vratili na svoje ognjište:- Ovo je samo nastavak otimanja imovine, legalizacija etničkog čišćenja Srba. Apelujem na Srbiju da uputi dopis Zagrebu i Briselu i upozori ih da je ovakva odluka neprihvatljiva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja