PORODICE KIDNAPOVANIH I UBIJENIH SRBA: Zahtev Prištine za članstvom u UNESKO-u ravan zločinu
Foto: Wikipedia

Cinizam umesto pravde

PORODICE KIDNAPOVANIH I UBIJENIH SRBA: Zahtev Prištine za članstvom u UNESKO-u ravan zločinu

Politika -
Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji razočarano je stavovima i odlukama nekih država u Izvršnom odboru Uneska, koje daju podršku zahtevu takozvane Republike Kosovo za članstvom u toj organizaciji

Porodice srpskih žrtava pitaju kako Hag i haško tužilaštvo može da štiti one koji su počinili zločine, a UNESKO uopšte može da uzme u razmatranje jedan ovakav zahtev, koji dodatno ubija žrtve i njihove porodice i dozvoljava zločincima da ponovo vrše zločine.

Porodice žrtava ocenjuju da je takav zahtev isto što i zločin.

Kako navode u svom saopštenju, neprocjenjivu kosovsko-metohijsku kulturnu baštinu, uništili su isti oni zločinci koji sada traže njenu zaštitu. Po naređenju vođa terorističke OVK i Hašima Tačija paljene su i rušene crkve, manastiri, pravoslavna groblja, u pogromima od 1999. do 2004. godine i dalje.

Porodice žrtava čiji su članovi kidnapovani i ubijeni na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine protive se takvom sramotnom zahtevu, koji je podneo ministar spoljnih poslova takozvane Republike Kosovo Hašim Tači.

"Da zlo bude veće taj zahtev upućuje neko ko je dokazani predratni, ratni i posleratni zločinac", ističe se u saopštenju ovog udruženja.

Porodice srpskih žrtava pitaju kako Tačiju može biti dozvoljeno da bude na slobodi i da ima neke zahteve jer riječ je o čovjeku koji je naređivao i ubijao Srbe, vršio otmice i masakre u Klečki, Glođanima, Radonić jezeru, Lapušniku, Likovcu, Dragodanu, Košarama, Volujku, te organizovao trgovinu ljudskim organima od Kosova do Albanije.

"Zar je moguće da onaj koji je uništio jedan narod i kulturnu baštinu Kosova i Metohije pod budnim okom NATO-a, Kfora, Unmika, traži njegovu zaštitu preko međunarodnih organizacija?", pita Udruženje.

Porodice podsjećaju da je na stotine hramova, crkava, manastira starih više vekova sistematski proračunato uništavano kako bi se zatrlo sve što je srpsko i pravoslavno.

Među njima su manastir Devič, Crkva Svetih Arhangela u Prizrenu, Hram Bogorodice Ljeviške, Hram Hrista Spasa, Crkva Svetog Nikole u Prištini, Crkva Svetog Andreja u Podujevu, manastir Zočište i drugi.

U saopštenju se ističe da porodice žrtava nikada neće zaboraviti ubijene, masakrirane monahe, silovane monahinje koji su bili u službi tih svetinja i koji su propovijedali mir.

Porodice kidnapovih i ubijenih podsjećaju da je masakr, obezglavljivanje i ubistvo monaha Haritona samo jedno u nizu zločina koji su vršile vođe terorističke OVK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track