POSETA VISOKE PREDSTAVNICE EU: Mogerini sledeće nedelje u Beogradu
Foto: Fonet/ap

Balkanska tura

POSETA VISOKE PREDSTAVNICE EU: Mogerini sledeće nedelje u Beogradu

Politika -

BRISEL - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sledeće nedelje dolazi u radnu posetu Srbiji, rečeno je u njenom kabinetu.

Ova poseta biće deo "balkanske ture" u okviru koje će šefica evropske diplomatije od 1. do 4. marta posetiti Albaniju, BiH, Kosovo, Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju.

Uoči posete regionu, Mogerini je poručila da je za EU rad sa Zapadnim Balkanom, kao regionom u srcu Evrope, od ključnog značaja.

"Moj posao ima za cilj da svako od partnera sa Zapadnog Balkana napreduje na svom reformskom putu, putu ka EU i da se osigura da taj proces bude nepovratan. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi ostaju prioritet u tom konetkstu", izjavila je Mogerini pred svoju posetu Zapadnom Balkanu.

U kabinetu visoke predstavnice najavljuju da će se Mogerini tokom svoje posete sastati sa zvaničnicima u regionu, uključujući predstavnike vlada, političkih partija i parlamenata.

O rezultatima svoje posete Balkanu ona će izvestiti šefove diplomatijia 28 članica EU na sastanku Saveta ministara 6. marta u Briselu.

"Koha ditore" navodi da će Mogerini 3. marta učestvovti na otvaranju mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, a u Prištini će razgovarati sa kosovskim predsednikom i premijerom, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, a imaće i radni ručak sa predsednikom skupštine Kadrijem Veseljijem na koji će biti pozvani i prestavnici političkih partija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja