POSTOJI LI BEZBEDNOSNI PROPUST: Evo kako špijuni mogu da kontrolišu četovanje srpskih političara!

hakerima na izvolite

POSTOJI LI BEZBEDNOSNI PROPUST: Evo kako špijuni mogu da kontrolišu četovanje srpskih političara!

Politika -
Čet programi su najlakši za provaljivanje. Po preuzimanju njihovih aplikacija ostavljate broj mobilnog telefona i internet nalog. Od tada,ulazite u ono što stručnjaci nazivaju apsolutno neuređen virtuelan svet bez zaštite

Visoki državni funkcioneri sve češće za komunikaciju osim starih dobrih SMS poruka koriste i čet programe.

Predsednik Tomislav Nikolić, kako saznajemo, koristi Watsapp (Votsap), kao i ministar diplomatije Ivica Dačić. Drugoj čet aplikaciji - Viberu (Vajber), skloniji su Aleksandar Đorđević, šef BIA, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, i njegove kolege Bratislav Gašić i Rasim Ljajić. Četovanju još odolevaju premijer Aleksandar Vučić i njegov ministar kulture Ivan Tasovac.

Hakeri vrebaju

Ipak, ako mislite da je komunikacija preko Vibera, Watsappa i ostalih čet programa zaštićena od prisluškivanja samo zato što ih i ministri koriste, u velikoj ste zabludi.

Čet programi su najlakši za provaljivanje, i to ne samo za praćenje vaše komunikacije, već i za preuzimanje svih podataka iz telefona. Svi čet programi: Viber, Watsapp, Skype, Kakao talk... funkcionišu po istom sistemu, tako što po preuzimanju njihovih aplikacija ostavljate broj mobilnog telefona i internet nalog. Od tada, vaša komunikacija ulazi u ono što stručnjaci nazivaju “apsolutno neuređen virtuelan svet bez zaštite”.

U nameri da istražimo da li bezbednosne službe mogu, legalno ili nelegalno, da prisluškuju komunikaciju preko čet programa, došli smo da saznanja da je ova vrsta komunikacije bukvalno „na izvol‘te” svakom iole boljem hakeru, odnosno onima kojima bi taj haker dostavljao te informacije: konkurentima, političkim protivnicima..

Kako prisluškuju

Obaveštajne službe širom sveta prisluškuju komunikacije tako što angažuju hakere, pa i one koji su počinili krivično delo, i koji pristaju na „angažman” u zamenu za oprost kazne. Treba im samo „jača oprema“.

- Za ulazak hakera u vaš telefon, potrebno je da se upecate. Na primer, stigne vam SMS sa pitanjem: „Da li je ovo vaš internet nalog?“ Gotovo svi refleksno odgovore. Zamke se mogu naći i prilikom skidanja aplikacija. Za jednu od njih, koja je i jedna od najpoznatijih igrica na svetu, postoje sumnje da je u stvari hakerska zamka jedne moćne strane službe, koja tako kontroliše milione mobilnih telefona - objašnjava jedan od najpoznatijih srpskih hakera.

Siva zona četovanja

U srpskim bezbednosnim službama nisu zvanično želeli da govore na ovu temu, ali napominju da kriminalci svakako nisu sigurni od ušiju obaveštajaca. A šta kažu u tužilaštvu?- Sudski nalog za presretanje komunikacije nekog broja podrazumeva celokupnu komunikaciju, pa i čet programe.

Ti nalozi se upućuju mobilnim operaterima, ali oni nemaju zakonske uslove za presretanje čet programa, što znači da legalno ta vrsta komunikacije ne može da se dobije - kažu u Tužilaštvu.

Ipak nelegalno presretnutu komunikaciju mogu da imaju sve obaveštajne službe i mogu da ih koriste u operativnom smislu, ili za zloupotrebu.

Sistem duplog ključa

Srpske bezbednosne službe prisluškivanje obavljaju po sistemu „duplog ključa“, dok je treći ključ - operater. To je, tvrde, kontrolni mehanizam da ne bi došlo do zloupotrebe.

- Da bi se aktiviralo prisluškivanje, potrebno je da se na dve različite lokacije ukuca broj iz sudskog naloga za prisluškivanje. Tada se signal operatera usmerava ka pripadnicima službe koji slušaju razgovore i prate SMS-ove. Niko u Telekomu, Telenoru i VIP-u ne može da prati te razgovore. Razgovori koji su predmet krivičnog dela se snimaju i šalju sudiji - kaže naš izvor.WIFI zabluda u kafiću

- Ljudi misle da su bezbedni kada se na internet uključe preko WiFi mreže u kafiću. Greška. Kada ste pod pratnjom hakera, on signal preusmerava na svoju jaču mrežu pod istom šifrom, i tako pod kontrolom drži sve mobilne u kafiću, a da niko ne zna - kaže naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track