"POTREBA ZA GRANDOMANIJOM" Vučić u epizodi "Prvi put u istoriji"
Foto: Nemanja Pančić

"POTREBA ZA GRANDOMANIJOM" Vučić u epizodi "Prvi put u istoriji"

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je za nešto više od godinu dana najmanje 40 puta rekao da se u Srbiji nešto dešava „prvi put u istoriji”, „prvi put u savremenoj istoriji”, „prvi put u poslednjih 20 godina”...

Ugledni profesori i analitičari pokušali su za “Blic” da odgonetnu tajnu „prvog istorijskog puta” - da li je reč o uzrečici ili o smišljenom triku koji treba da izazove efekat među biračima.

Istoričar Predrag Marković kaže da je potrebno mnogo vremena e da bi se proverilo koliko premijerove izjave odgovaraju istini.

Predrag Marković, Foto: Kurir
Predrag Marković, Foto: Kurir

- Premijer ima problem jer želi da bude neka vrsta spasitelja. Evo upravo spasava igrače Lutrije. Voli da ističe svoju ulogu i pretpostavljam da otuda često koristi ove izjave. Ako se ne varam, Dinkić je svojevremeno izjavio da su prvi put imali suficit u kasi, a premijer je to izjavio kasnije. To mi prvo pada na pamet kao slučaj gde nije bio u pravu - navodi Marković.

Profesorka Srbijanka Turajlić ne misli da su ovo slučajne uzrečice Vučića.- Premijer ima potrebu za grandomanijom. Neprekidno uzdiže sebe i svoja dostignuća, a možda je vremenom počeo da veruje u to što govori. On ništa ne govori slučajno, već pažljivo i duboko promišljeno u odnosu na to kako će neka izjava biti prihvaćena u javnom mnjenju - navodi Turajlićeva.

Docent FPN Siniša Atlagić kaže da Vučić ima preveliku želju da veruje u ono što govori.

- Iz te potrebe premijer insistira na nečemu u šta je ubeđen. Pošto je ponavljanje tehnika političkog ubeđivanja i učenja, može se tumačiti kao deo marketinške strategije, ali ja nisam siguran da je to posredi. Teško da je marketing sve što neko izgovori, ne može se do te mere planirati.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja