PREDAO AKREDITIVE: Novi ambasador Ukrajine kod Nikolića
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Palata Srbije

PREDAO AKREDITIVE: Novi ambasador Ukrajine kod Nikolića

Politika -
Ukrajina i Srbija imaju zajedničku budućnost - članstvo u Evropskoj uniji', rekao je Oleksandr Aleksandrovič

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča i istakao da je opredeljenje Srbije da sa Ukrajinom neguje dobre i prijateljske odnose u svim oblastima od obostranog interesa.

''Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i veoma ceni principijalni stav vaše zemlje da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova'', rekao je Nikolić primajući akreditive. ''Želimo da ukrajinski narod sopstvenim snagama dođe do dogovora i rešenja za aktuelnu krizu'', rekao je on. Srbija, kako je istakao Nikolić, od početka preuzimanja predsedavanja OEBS-u aktivno se postavlja u rešavanju krize u Ukrajini i kao predsedavajuća čini sve da dođe do uspostavljanja mira i stabilizacije situacije.

''Iskreno sam uveren da ćete vi, u svojstvu ambasadora Ukrajine, učiniti sve da zajednički unapredimo svestranu bilateralnu saradnju, a posebno da damo nov podstrek ekonomskoj saradnji za koju postoje veliki potencijali'', rekao je Nikolić Aleksandroviču.

''Ukrajina i Srbija imaju zajedničku budućnost - članstvo u Evropskoj uniji'', rekao je ukrajinski ambasador istakavši da nije reč samo o pripadnosti jednoj uspešnoj međunarodnoj zajednici, nego i o zajedničkim evropskim vrednostima koje su, kako je naveo, u suštini tradicionalne vrednosti Ukrajinaca i Srba. Suočavanje sa našim zajedničkim bezbednosnim izazovima je neodvojivo od zaštite naših zajedničkih vrednosti, rekao je on.

Prema njegovim rečima, na osnovu zajedničkih demokratskih vrednosti Ukrajina i Srbija mogu da postignu mnogo više u međunarodnim odnosima, kao što su recimo formiranje zone slobodne trgovine, razvijanje saobraćaja, poljoprivrede. Ukrajinski ambasador je ocenio da se Ukrajina i Srbija danas suočavaju sa sličnim izazovom, a da je to naglo kršenje principa međunarodnog prava.

''Ne samo suverenitet i teritorijalna celovitost Ukrajine nego i mir i bezbednost čitave Evrope se nalazi pod pretnjom. U takvim uslovima prijateljstvo, jedinstvo i solidarnost Ukrajinaca i Srba je neodvojivi deo jedinstva i solidarnosti svih evropskih naroda'', rekao je Aleksandrovič.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track