PREDSEDNIK SE NE OGLAŠAVA: Toma ljut zbog propale platforme?!
Foto: Nebojša Mandić

Ostao po strani

PREDSEDNIK SE NE OGLAŠAVA: Toma ljut zbog propale platforme?!

Politika -
Dogovor Beograda i Prištine izazvao je reakcije svih na političkoj sceni Srbije, ali je upadljivo da je predsednik Tomislav Nikolć odlučio da ostane sasvim po strani

Kako pišu mediji, njegovo ćutanje o ovoj velikoj temi, koju je inače rado svojatao tokom čitavog mandata, signal je da šef države nije zadovoljan, možda i zbog toga što će njegova platforma o Kosovu zauvek ostati u fioci.

Politički analitičar Branko Radun za medije ocenjuje da je izostanak reakcije predsednika države u najmanju ruku čudan.

- Potpisani sporazumi su zapravo implementacija Briselskog sporazuma, dakle vazni događaji na koje je predsednik morao da reaguje. Verovatno je razlog neka vrsta njegove opreznosti. On ima pravo i da bude nezadovoljan, ali sačekajmo da vidimo da li je tako - kaže Radun

Iz kabineta predsednika su za medije kratko rekli da je Nikolić u Kazahstanu, gde boravi u trodnevnoj poseti, i da još ne znaju da li će njegov stav o briselskom dogovoru biti predočen javnosti.

Dogovor koji je pao u utorak uveče u Briselu pozdravio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je poručio da sad od EU očekuje brzu odluku o daljim pregovorima.

- Kao potpisnik Briselskog sporazuma, podržavam posttizanje dogovora o njegovoj punoj implementaciji. Naročito je važan dogovor o Zajednici srpskih opština, jer su Albanci uporno odbijali da potpišu. Očekujem nakon ovog dogovora i brzu odluku EU o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima - izjavio je Dačić.

Njegov austrijski kolega Sebastijan Kurc poručio je juče da su dogovom Beograda i Prištine u Briselu otklonjene sve prepreke i da više ništa ne stoji na putu otvaranja prvih poglavlja pregovora EU sa Srbijom.

- U Briselu će u skladu s tim vršiti pritisak da dođe do otvaranja poglavlja... Sporazumi su bili neophodni za približavanje EU i donose stabilnost celom regionu zapadnog Balkana - istakao je Kurc i dodao da građani Srbije, ali i celog regiona, imaju razlog da se raduju dogovoru u Briselu.Podrška dogovoru stigla je i iz Vašingtona.

Stejt department saopštava da će postizanje sporazuma o formiranju ZSO, telekomunikacija, mostu na Ibri u Kosovskoj Mitrovici i energetici poboljšati život i u Srbiji i na Kosovu. SAD su pohvalile obe vlade za napredak postignut u ispunjavanju obaveza preuzetih potpisivanjem Briselskog sporazuma u Briselu, čime se priblizavaju normalizaciji odnosa i puta ka EU.

-SAD će nastaviti da snažno podržava nastojanja EU da se dijalog okonča - navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track