PREDSEDNIK U PANICI: Nikolić ruši Vučićev zakon da bi sakrio bogatstvo!
Foto: Dado đilas, Marina Lopičić

Toma nema pokriće za svoje milione

PREDSEDNIK U PANICI: Nikolić ruši Vučićev zakon da bi sakrio bogatstvo!

Politika -
Šef države protivi se izradi zakona na kome insistira Vučić jer bi se kroz odredbe ispitivao način sticanja imovine u prošlosti. Tako bi morao da dokaže kako je sa platom poslanika, izdržavajući porodicu, stekao nepokretnu imovinu od oko 600.000 evra

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić protivi se donošenju zakona o poreklu imovine, saznaje Kurir! I dok iz Nemanjine 11 donošenje ovog zakona najavljuju kao revoluciju u borbi protiv korupcije, Nikolić preko svojih ljudi utiče na donošenje zakona.

Razlog je, navodi naš izvor, to što bi se kroz jednu od odredbi ispitivao način sticanja imovine u prošlosti, a Nikolić ne može da objasni poreklo svog bogatstva!

Sporan način sticanja - Nikolić pokušava što je duže moguće da odloži donošenje zakona o poreklu imovine. Njemu je sporna odredba kojom bi se ispitivao način sticanja imovine u prošlosti, a na kojoj premijer insistira jer želi da sve bude transparentno- kaže izvor našeg lista i dodaje:- Svestan je da ne bi mogao da objasni poreklo svoje imovine i da bi mu donošenje tog zakona zapečatilo karijeru.Naš izvor podseća da je Nikolić poslednjih 20 godina obavljao funkciju narodnog poslanika, čija je maksimalna plata bila 1.000 evra, te da tim novcem nikako nije mogao sebi da kupio stan od oko 200 kvadrata u Beogradu, napravi ogromnu vikendicu, moderno uredi imanje u Bajčetini i pokupuje hektare vinograda i pašnjaka.

Kuća u Bajčetini
Kuća u Bajčetini

Zgrada u kojoj Nikolić ima stan
Zgrada u kojoj Nikolić ima stan

Vikendice na Savi u vlasništvu sinova
Vikendice na Savi u vlasništvu sinova

- U vreme inflacije i poslanici su radili za dve marke. Kad uzmete u obzir da je on s poslaničkom platom izdržavao nezaposlenu suprugu i dvojicu sinova, te da je na početku političke karijere živeo u trošnoj kućici nadomak Kragujevca, pitanje je koliko je zaista mogao da uštedi i kupi sve nekretnine koje sada ima - navodi naš izvor.Sudeći prema imovinskoj karti sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, Nikolić ima stan na Novom Beogradu od 194 kvadrata, čija je cena, prema oceni agenta za nekretnine, oko 400.000 evra, dok mu imanje u Bajčetini, iako luks, zbog lokacije vredi oko 100.000 evra. Njive, pašnjaci i vinogradi ukupno dostižu cenu, procenjuje se, oko 100.000 evra. Dakle, predsednik Srbije je sa svojom poslaničkom platom, izdržavajući još troje ljudi, uspeo da stekne imovinu od oko 600.000 evra.- Zbog toga i ne treba da čudi što je Nikolić protiv zakona jer njegovo bogatstvo naglo počinje da raste posle dvehiljadite - dodaje izvor.Tajkuni mu davali pareI dok bogatstvo Nikolićeve porodice ne prestaje da intrigira javnost, njegov nekadašnji kum Vojislav Šešelj, lider SRS, tvrdi da su mu ovaj luksuzan način života obezbedili tajkuni. Naime, Šešelj tvrdi da je Nikoliću 2007 . Stanko Subotić Cane dao milion evra, a da ga je pomagao i vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković.- Obaveštavao me je o donacijama usmeno, ali u stranci se vodilo interno knjigovodstvo. To je ukinuo 2007. i posle sam saznao da mu je Stanko Subotić iste godine dao milion evra! - kazao je Šešelj. Odgovor predsednika Nikolića na pitanje kako je stekao bogatstvo i da li se protivi zakonu o poreklu imovine nismo dobili do zaključenja broja.

Tatinim stopamaODAKLE, RADOMIRE?

I predsednikov sin Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, enormno je uvećao svoje bogatstvo. U vlasništvu ima oko 10 hektara zemlje i nekretnine ukupne površine 740 kvadrata. Kako je navedeno u njegovoj imovinskoj karti, izgradio je tri vikendice, letnju kuhinju i garažu, a vlasnik je pet ari šume, vinograda i njive. Pre bavljenja politikom radio kao privatnik, i službenik u Komercijalnoj banci i JP „Srbijagas“.

Zorana MihajlovićNEOPHODAN ZAKON O POREKLU IMOVINE

I potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović više puta je ponovila da bi trebalo doneti zakon o poreklu imovine kako bi najzad bili zaštićeni oni koji pošteno rade.- Oni koji pokušavaju da prikriju bilo šta, normalno je da će imati problem ne samo u Srbiji nego u bilo kojoj drugoj državi - istakla je ona.Podsetimo, premijer Aleksandar Vučić je u nedavnom intervjuu Kuriru potvrdio da pojedini političari koče donošenje zakona o poreklu imovine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track