PREDSEDNIK UGOSTIO MINISTRA IZ KONGA: Nikolić zahvalan zbog podrške oko Kosova
Foto: Tanjug/rade Prelić

Diplomatija

PREDSEDNIK UGOSTIO MINISTRA IZ KONGA: Nikolić zahvalan zbog podrške oko Kosova

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i regionalnih integracija DR Kongo, Leonard Še Okitundu ocenili su danas da je potrebno intenzivirati saradnju pre svega na ekonomskom planu.

Dvoje zvaničnika se složilo da postoje brojne oblasti u kojima bi obe države mogle da ostvare značajnu korist ukoliko budu radile zajedno.

Nikolić je zahvali gostu za podršku DR Kongo Srbiji po pitanju problema Kosova i Metohije i istakao uverenje da će se ta podrška nastaviti i u narednom periodu, saopštila je pres služba predsednika.

On je izrazio očekivanje da će ministar Okitundu posetu Srbiji iskoristiti da bi se lično uverio u potencijale naše privrede i u prednosti koje nudi saradnja sa Srbijom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Okitundu je preneo pozdrave predsednika Žozefa Kabile koji je zahvalio predsedniku Nikoliću na učešću pripadnika Vojske Srbije u jedinicama koje pod okriljem Ujedinjenih nacija čuvaju mir u Kongu.

Okitundu je istakao da je njegova zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom pre svega na poljima energetike, vojne industrije, obrazovanja i poljoprivrede i izneo niz predloga kako bi se naša saradnja mogla značajno poboljšati.

Nikolić i Okitundu razgovarali su o kreiranju okvirnog sporazuma između Srbije i Konga, kojim bi se jasnije definisale potrebe i mogućnosti bilateralne saradnje, kao i o mogućnosti stvaranja zajedničke privredne komore, koja bi omogućila lakšu razmenu roba i kapitala, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja