PREDSEDNIŠTVO: Krajnje drsko ponašanje osoblja EULEKS-a na sastanku sa Nikolićem
Foto: Beta Miloš Miškov

Nemaju komentar

PREDSEDNIŠTVO: Krajnje drsko ponašanje osoblja EULEKS-a na sastanku sa Nikolićem

Politika -

BEOGRAD - Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije obaveštila je danas javnost da se, uprkos pokušaju da usaglasi saopštenje o razgovoru Tomislava Nikolića sa predstavnicima Misije EULEKS-a, to nije dogodilo.

Zato, kako se navodi, Pres služba predsednika nije u prilici da upozna medije i javnost sa detaljima današnjeg sastanka predsednika Nikolića sa šeficom Misije EULEKS-a Aleksandrom Papadopulo.U saopštenju se navodi da su predsednik Nikolić i šefica EULEKS-a razgovarali duže od sat vremena, te da osoblje Misije na "krajnje drzak i neprimeren način nije dopustilo da stavovi njihove šefice budu objavljeni u javnosti".

Tanjug/Sava Radovanović
Tanjug/Sava Radovanović

"Kabinet predsednika Republike nikada nije skrivao aktivnosti predsednika i njegove političke stavove od medija i građana Srbije i neće to nastaviti da radi ni u bućnosti", stoji u saopštenju predsednikove Pres službe u kojem se dodaje da, usled toga, javnost može biti obaveštena samo o onom što je predsednik Nikolić rekao na pomenutom sastanku.

Što se izjave Aleksandre Papadopulo tiče, Pres služba predsednika medije upućuje da se obrate Misiji EULEKS-a u južnoj srpskoj pokrajini.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, kako se navodi, istakao značaj Misije EULEKS-a i njihov doprinos na očuvanju vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

„Politika nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nas usporava na putu evropskih integracija i mi sa time moramo da živimo. Uprkos tome, nastavićemo da razgovaramo sa Albancima. Međutim, koliko budu dospeli tako daleko i dobiju mandat da čuvaju srpsko nasleđe u UNESKO, mi nećemo imati motiv da nastavimo razgovore u Briselu“, podvukao je predsednik Nikolić.

On je dodao da su mu potpuno jasna ograničenja koja ta Misija ima na Kosovu, te da je očigledno da ima mandat da od tzv. Kosova pravi uređenu državu.

„Pitanje ostanka i opstanka srpskog naroda nije samo pitanje ljudskih prava, onaj ko se o to pitanje ogreši čini zločin. Način na koji je 1999. godine Kosovo oteto od Srbije je sramota za velike sile za sva vremena“, zaključio je predsednik Srbije.

Foto: Beta
Foto: Beta

Predsednik je, kako se navodi, posebno postavio pitanje pravičnog suđenja i premeštanja onih koji su nepravedno osuđeni u zatvore u kojima ne postoje garancije da će Srbi imati civilizovan tretman.

- To se posebno odnosi na Olivera Ivanovića - naglasio je predsednik, saopštila je Pres služba predsednika.

EULEKS: Nemamo komentar

Sa druge strane, misija EULEKS nema komentar na saopštenje Pres službe predsednika Srbije. Upitani da objasne zbog čega nije došlo do usaglašavanja stavova o saopštenju o razgovorima, portparol EULEKS-a Dragana Solomon je za Tanjug kratko rekla:"Nemamo komentar".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track