PREDSTAVNIK RUSIJE U UN: Pitanje srpske imovine na Kosovu zahteva veću pažnju
Foto: AP

Sednica Saveta bezbednosti

PREDSTAVNIK RUSIJE U UN: Pitanje srpske imovine na Kosovu zahteva veću pažnju

Politika -

Zamenik ruskog ambasadora u UN rekao je na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu da odluke kosovskih vlasti kao što je usvajanje Zakona o "Trepči" ne doprinose poboljšanju tamošnje situacije, i izrazio zabrinutost zbog oduzimanja imovine kosovskim Srbima.

"Pitanje srpske imovine na Kosovu zahteva veću pažnju UNMIK-a, koji treba aktivnije da rešava takva pitanja jer ona mogu da naprave probleme", istakao je predstavnik Rusije sinoć na sednici.

Prema njegovim rečima, situacija na Kosovu ostaje krajnje nestabilna, praćena ozbiljnim incidentima, a takođe je konstatovao nedostatak napretka kad je reč o povratku izbeglica na Kosovo.

"Zaštita srpskih verskih objekata na Kosovu je od najveće važnosti i treba posvetiti pažnju tome", istakao je on.

NJUJORK: Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, ruski predstavnik primećuje da nema opipljivog napretka u primeni dogovora o Zajednici srpskih opština što je, kaže, ključno za kosovske Srbe.

On navodi i da pripreme za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK nisu transparentne i izražava nadu da će EU, koja tamo ima raspoređen Euleks, porazgovarati o tome šta se tamo dešava.

"Vidimo kršenje rezolucije 1244... Izuzetno je važno zadržati međunarodno oko na ono što se dešava na Kosovu", zaključio je ruski predstavnik, dodavši da niko nema prava da dovodi u pitanje rezoluciju SB UN koja je, podsetio je, doneta u toj istoj prostoriji.

Ruski predstavnik je, takođe, reagovao nakon što je njegov japanski kolega, tokom svog izlaganja na sednici, držao na stolu ispred sebe, i pokazivao dok je govorio, flašu vina proizvedenog na Kosovu.

DAČIĆ ODBACIO OPTUŽBE: Čitaku, o kakvom kolonijalizmu pričate?

Predstavnik Japana je izlaganje počeo pričom o vinogradu na Kosovu koji je tokom rata 1999. pao u zaborav, ali sada je obnovljen i njegov vlasnik je potražio investicije iz Japana, u čemu je on posredovao.

"Molim kolegu iz Japana da skloni flašu sa stola, jer ovaj sto zaslužuje poštovanje", rekao je ruski predstavnik posle obraćanja predstavnika Japana, na šta je on sklonio flašu, ali je napomenuo da "nije znao da postoji pravilo po kojem se flaša vina ne sme staviti na sto".

Japanski predstavnik je, inače, ocenio da se u dijalogu Beograda i Prištine sporo postiže napredak i naglasio da probleme Kosova treba da rešavaju lokalni stanovnici i region, dok UN treba da svoje ograničene mirotvorne snage fokusira na druge regione gde su one potrebnije.

On je predložio da se preispitaju načini na koji se troši vreme i energija snaga UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja