PREGOVORI SA EU: Otvaranje poglavlja 23 i 24 najranije u junu ili septembru
Foto: AP

PREGOVORI SA EU: Otvaranje poglavlja 23 i 24 najranije u junu ili septembru

Politika -
Srbija je drugu verziju nacrta akcionog plana za poglavlje 23 poslala Evropskoj komisiji i po prvim ocenama je tekst značajno unapređen, a još se čekaju komentari za oblast pravosuđa

BEOGRAD - Srbija bi otvaranje poglavlja 23 - pravosuđe i osnovna prava i 24 - pravda sloboda i bezbednost mogla da očekuje najranije u junu ili septembru 2015. godine, procenjeno je u Izveštaju o aktuelnom stanju u procesu pregovora sa Evropskom unijom.

Srbija je drugu verziju nacrta akcionog plana za poglavlje 23 poslala Evropskoj komisiji i po prvim ocenama je tekst značajno unapređen, a još se čekaju komentari za oblast pravosuđa, navodi se u izveštaju struktura Vlade Srbije za pregovore u koji je EurAktiv imao uvid. "Trenutna procena EK je da bi bilo potrebno nastaviti konsultacije", navodi se u Izveštaju.

EU je nakon skrininga u poglavljima 23 i 24 postavila kao merilo, odnosno uslov, za otvaranje tih poglavlja donošenje akcionih planova kojima se predviđaju aktivnosti za usklađivanje sa zahtevima Brisela.Akcioni plan za Poglavlje 24 biće dostavljen uskoro, navodi se u Izveštaju koji je razmatran na sednici Saveta Koordinacionog tela za pregovore sa EU 22. januara.Poglavlja 23 i 24 bi trebalo da budu otvorena među prvima i da ostanu otvorena do pred kraj sam pregovora, a od napretka u njima zavisiće i napredak u pregovorima uopšte.Navodi se da je Srbija usvojila Pregovaračku poziciju za poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, kao i da je u EU u toku usvajanje Zajedničke pregovaračke pozicije EU za to poglavlje, ali da za njeno usvajanje za sada nije postignut konsenzus među državama članicama.

Pregovaračka pozicija uglavnom sadrži stav o tempu kojim će kandidat za članstvo usvajati evropske standarde i eventualnim prelaznim periodima, odnosno odlaganjima primene.U izveštaju se navodi da je skrining završen za 26 poglavlja, i da je na kraju 2014. godine preostalo da se održe još 3 eksplanatorna i 10 bilateralnih skrininga.Navodi se i da su izveštaji sa skrininga usvojeni za poglavlja 32 - finansijska kontrola, i poglavlja 23 i 24, dok je za jedno poglavlje stigao nacrt izveštaja, a za još 7 poglavlja delovi nacrta.Na osnovu izveštaja Evropske komisije sa skrininga, donosi se odluka da li zemlja može da otvori poglavlje bez dodatnih uslova ili ne.U izveštaju se navode i mogući izazovi, pa je tako navedeno da bi jdno od merila za otvaranje poglavlja 8 o konkurenciji mogao biti monitoring sprovođenja Protokola 5 u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u vezi sa pomoći u industriji čelika, a za poglavje 15 o energetici restrikturiranje Srbijagasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track