PREPUCAVANJE EU I RUSIJE: Srbija može da balansira još samo nekoliko meseci
Foto: Nemanja Pancic

Kupujemo vreme

PREPUCAVANJE EU I RUSIJE: Srbija može da balansira još samo nekoliko meseci

Politika -
Komesar Han poručio vlasti u Srbiji da nam je ostalo još prostora za manevar, smatra analitičar Dušan Janjić. Treba preispitati odnose sa Evropskom unijom, a ne s Rusijom. Okretanje od nje bilo bi fatalno, kaže Dragomir Anđelković

BEOGRAD - Prepucavanje Rusije i Evropske unije, koje je prethodnih dana započelo izjavom nemačke kancelarke Angele Merkel da ruski uticaj na Srbiju izaziva zabrinutost, a nastavilo se oštrim reagovanjem ruskih zvaničnika, moglo bi da ima nekoliko različitih ishoda, prema oceni stručnjaka i političkih analitičara.Analitičar Dušan Janjić smatra da je srpska vlast od komesara za susedstvo Johanesa Hana dobila poruke da može još neko vreme da balansira između EU i Rusije, što našoj zemlji ostavlja manevarski prostor.Sledeće godine jasnije- Sredinom sledeće godine situacija bi trebalo da bude jasnija. Nadamo se da će u ovom periodu odnosi između EU i Rusije biti manje zategnuti i da će se naći rešenje za ukrajinsku krizu. Ako se nastavi zaoštravanje odnosa između Rusije i EU, onda će obe strane vršiti pritisak na Srbiju.S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbija ne sme da se okrene od Rusije.- Pitanje je da li mi možemo da nastavimo s dosadašnjom politikom balansiranja ili ćemo morati da preispitamo odnos prema EU, a ne prema Rusiji. Okretanje od Rusije bi po nas bilo fatalno - kaže Anđelković i dodaje da se po stavu državnog vrha tokom Hanove posete videlo da ćemo ipak moći da održimo balansiranu geopolitičku poziciju i u budućnosti.Analitičaru Branku Radunu čini se da se Srbija nalazi u sendviču, ali da radi jedino što je u ovom trenutku moguće.- Treba da istrpimo pritiske i EU i Rusije. Očigledno je da je naša zemlja postala lider na Balkanu i da je samim tim važna velikim silama - kaže on.Srbija potrebna EU- Han je u Beogradu nastupio pretenciozno, zahtevajući od nas okretanje od Rusije. Kad je naišao na jasan odgovor državnog vrha, potpuno je promenio retoriku, jer je Srbija potrebna EU možda i više nego EU Srbiji - zaključuje Radun.Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović ponovila je da je Srbija strateški opredeljenja za članstvo u EU.Prema mišljenju Aleksandra Senića, predsednika parlamentarnog odbora za evrointegracije, Srbija ne sme da dozvoli da se zbog njenih nesmotrenih postupaka Rusija i EU prepucavaju preko nje.- Što se zauzimanja strana tiče, Srbija ima stranu - svoju sopstvenu, i tako treba da ostane. Niko nikad nije tražio od Srbije da uvede sankcije Rusiji i sve što je izgovoreno na tu temu nema utemeljenje u istini - kaže Senić.Vučić je posle Hanove posete rekao da ostajemo posvećeni evropskom putu, ali i da neće uvoditi sankcije Rusiji.

Rusija... Premijer Srbije i šef Kremlja
Rusija... Premijer Srbije i šef Kremlja

Susedi protiv SrbijeHRVATI LOBIRALI KOD HANAAndrej Plenković i Tonino Picula, dvojica zastupnika hrvatskih stranaka HDZ i SDP u Evropskom parlamentu, sastali su se sa Johanesom Hanom uoči njegove posete Beogradu i informisali ga o rezoluciji o postupanju Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Tu rezoluciju bi, nakon uspešnog lobiranja Hrvatske, EP trebalo da donese u četvrtak.Ruski medijiSRBIJA DOBILA ULTIMATUMRuski mediji su, nakon posete Hana Srbiji, saglasni u zaključku da je EK postavila ultimatum Srbiji da uvede sankcije Rusiji. Tako ruski državni list Rosijska gazeta piše da je zahtev EU da se Srbija priključi sankcijama Rusiji „slučaj bez presedana“ i pita da li Srbija može i dalje da se suprotstavlja sve većem pritisku Brisela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja