PRETNJA MERKELOVE: Nema ništa od EU pre dogovora u Briselu!
Foto: Savet EU

Uslov

PRETNJA MERKELOVE: Nema ništa od EU pre dogovora u Briselu!

Politika -
Vreme je za kompromis - rekla je Merkelova u Berlinu posle razgovora s Isom Mustafom

Nemačka kancelarka Angela Merkel zapretila je otvoreno Beogradu i Prištini da samo napredak u dijalogu omogućava njihovo približavanje EU.

- Samo ako bude napretka (u dijalogu Beograda i Prištine), biće napretka i u vezi s približavanjem Evropskoj uniji. Vreme je za kompromis - rekla je Merkelova u Berlinu posle razgovora s prištinskim premijerom Isom Mustafom, prenela je nemačka agencija DPA. Merkelova je ukazala na to da je za čitav region zapadnog Balkana važno da države održavaju tešnje kontakte.- Mi razgovaramo sa obe strane, ohrabrujemo obe strane - rekla je Merkelova, dodavši da je Nemačka zainteresovana za pravedan sporazum Beograda i Prištine.

Priština nije htela da potpiše sporazum o ZSO

Kako se saznaje, taj dogovor u noći između ponedeljka i utorka, posle punih 17 sati briselskog dijaloga, nije postignut jer kosovska delegacija nije htela da potpiše sporazum o ZSO, zbog čega je premijer Aleksandar Vučić prelomio da onda neće potpisati ni dogovoreni sporazum o telekomunikacijama. Vučić i kosovski premijer Mustafa finalizirali su tekst dokumenta o telekomunikacijama, a gotovo je bilo sve dogovoreno i oko Zajednice srpskih opština (ZSO), kada je kosovska delegacija pred sam kraj pregovora odjednom zatražila da se iz sporazuma o ZSO praktično izbaci četvrtka tačka samog Briselskog sporazuma.

Priština je pokušala da izdejstvuje da ZSO bude asocijacija opština koja ne bi imala veća ovlašćenja, dok Beograd insistira na tome da ZSO ima nadležnost za urbano i ruralno planiranje, u oblasti obrazovanja, zdravstva i ekonomskog razvoja. Energetika i “Park mira” nisu došli na red u Briselu preksinoć.- Ne znam o čemu govore Hašim Tači i Agim Bahtiri. Možda su se među sobom dogovorili - našalio se Vučić.Kosovu pozivni 383 sa zvezdicom

Dogovoreno je da “Telekom” na KiM zadrži imovinu, da produži licencu do 2017, dobili smo fiksne telefone i lokalne pozive iz Mitrovice i Gračanice za Beograd sa 011 i obrnuto sa 038 za Prištinu i naše TV kanale. Beograd će dati saglasnost da Kosovo dobije pozivni 383 koji će biti evidentiran uz zvezdicu koja označava da se ne radi o nezavisnoj državi.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track