PRETNJE IZ BRISELA: Tači može u Beograd, kakvo hapšenje!
Foto: Fonet

EU se opet umešala u spor Srbije i Kosova

PRETNJE IZ BRISELA: Tači može u Beograd, kakvo hapšenje!

Politika -
U dijalogu Beograda i Prištine dogovorena je procedura uzajamnih poseta srpskih i kosovskih zvaničnika, koja istovremeno predviđa da se sve rešava preko oficira za vezu, poručila Maja Kocijančič

BEOGRAD - U priču o dolasku šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija u Beograd i mogućnosti njegovog privođenja zbog poternice koju je Srbija za njim raspisala 1999, umešali su se i predstavnici EU i poručili srpskim vlastima da se u konkretnom slučaju moraju poštovati odredbe Briselskog sporazuma.Tako je visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Maja Kocijančič izjavila juče da je tokom dijaloga Beograda i Prištine dogovorena jasna procedura uzajamnih poseta srpskih i kosovskih zvaničnika koja predviđa da se sve rešava preko oficira za vezu.Pitanje poternice- EU očekuju da se ta procedura poštuje i u ovom konkretnom slučaju. Unija nije ni inicijator ni organizator skupa i, shodno tome, ne bi bilo umesno da bilo šta drugo komentarišemo - naglasila je Kocijančič. S druge strane, Ivica Dačić za Kurir o porukama iz EU kaže da dolazak kosovskih zvaničnika nije ni predviđen Briselskim sporazumom ni u jednom jedinom aktu.- Ne ulazim u pitanje poternice, već pričam o političkim potezima i porukama. Vladu Srbije niko nije obavestio, ni organizator tog događaja, a Hašim Tači je tamo najavljen kao ministar spoljnih poslova Kosova, što je nedopustivo. Kada smo Zorana Mihajlović i ja odlazili na Kosovo, to je bilo na skup koji su organizovale međunarodne institucije - navodi Dačić i dodaje:- Pod ovakvim uslovima, ne samo Hašim Tači nego nijedan predstavnik kosovske vlade ne može da dođe u Beograd. I jasno i glasno to kažemo.Izraz dobre voljeHašim Tači je rekao da je njegova namera da dođe u Beograd izraz dobre volje.- Vreme kada je poternica podignuta je crni period kako za Srbiju, tako i za region. To je prošlost. Sada imamo nove lidere u Beogradu i ono što vidim na sastancima u Briselu predstavlja nadu i volju za evropske integracije - naveo je Tači.Podsetimo, pošto je nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje potvrdila da kosovski šef diplomatije dolazi u Beograd, Nebojša Stefanović je poručio da će Tači biti uhapšen kada dođe u prestonicu jer je poternica za njim, podignuta još 1999, i dalje na snazi.

Nastavak pregovoraVUČIĆ I MUSTAFA U BRISELUPremijer Aleksandar Vučić i šef kosovske vlade Isa Mustafa mogli bi da da se sastanu u utorak u Briselu, objavili su albanski mediji.- Takav sastanak mogao bi uticati na napredak u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Bez napretka Srbija ne može otvoriti prvo poglavlje u pregovorima o priključenju EU - kaže izvor.

REAGOVANJAMajkl Kirbi, ambasador SAD: Bilo je napretkaOhrabrujem posete svuda u regionu i regionalnu saradnju. Bilo je mnogo napretka. Da li će šef diplomatije Kosova Hašim Tači biti uhapšen ili ne, treba pitati Vladu.Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine: Pravda ista za svePoternica za Hašimom Tačijem u Srbiji je na snazi, tako da on može da bude uhapšen ako dođe u Beograd. Ista pravila važe za sve, pa i u slučaju Hašima Tačija.Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade: Srbija će poštovati zakonAko je neko prekršio zakon, a postoji indicija da jeste, i ako u ovoj zemlji za tako nekoga postoji odluka šta treba da se desi, onda se mi ponašamo u skladu sa zakonom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track