PREUVELIČALI: Nikolićevi saradnici izmislili padanje aviona!
Foto: Kurir, Fonet

Da li je predsedniku zaista bio ugrožen život

PREUVELIČALI: Nikolićevi saradnici izmislili padanje aviona!

Politika -
Iako su savetnici šefa države tvrdili da je „falkon 50“ u kojem je bio predsednik padao kao kamen 2.000 metara, stručnjaci tvrde da je tako nešto nemoguće a da avion ne sleti na najbliži aerodrom

BEOGRAD - Drama koju su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova delegacija preživeli u „falkonu 50“ na letu za Rim i posle dva dana je top-tema u zemlji, a uzroci otkazivanja motora na avionu biće jasniji nakon izveštaja Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Kako je rečeno iz ove ustanove, nakon kompletne provere imaće konačan izveštaj o ovom događaju.

Držao se junački...Tomislav Nikolić
Držao se junački...Tomislav Nikolić

Nije realnoMeđutim, prema rečima sagovornika Kurira, saradnici predsednika preuveličali su dramu koju su preživeli. Naime, avionu kojim su pošli u posetu papi u Vatikan se, prema rečima članova delegacije, pokvario jedan motor, pa su sa visine od 10.000 metara padali dva kilometra! Tako bar tvrdi Stanislava Pak, a za to vreme su, kako reče Ivan Mrkić, padali kao kamen! U delegaciji su još bili Jasmina Mitrović Marić i Oliver Antić, predsednikovi savetnici, a ni Antićeva ispovest novinarima posle ove drame nije bila manje živopisna od Pakove ili Mrkićeve. S druge strane, Nikolić nije paničio u medijima.Glavni i odgovorni urednik vazduhoplovnog portala Tangosiks Petar Vojinović kaže za Kurir da je tako nešto nemoguće.

- Na sajtu Flajt 24 može se videti kako je tačno avion leteo, da nije bilo toliko dramatično i da nisu padali kao kamen 2.000 metara. Da se to zaista tako desilo, bila bi ispoštovana hitna procedura i avion bi prinudno sleteo na neki od najbližih aerodroma, recimo Mostar ili Split - napominje Vojinović.Nekadašnji komandant RV i PVO Dragan Katanić takođe smatra da avion nije mogao da pada 2.000 metara, inače bi razvoj situacije bio dramatičniji.Možda im se učinilo- Možda se njima tako činilo. Jednostavno je nemoguće da „falkon“ pada dva kilometara bez prinudnog sletanja. Taj avion ima tri motora, i ako jedan otkaže, sa ostala dva može da nastavi let. Pilot je u ovom slučaju očigledno procenio da je bezbednije da se vrati za Beograd umesto da nastavi ka Rimu ili sleti na obližnji aerodrom. Sletanje u inostranstvu je pak, ukoliko životi nisu ugroženi, skuplje i komplikovanije, a treba uzeti u obzir i da je u avionu bila VIP osoba - ističe Katanić.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da ceo slučaj navodi na sumnju da su Nikolićevi saradnici preuveličali incident kako bi poboljšali šefov imidž.- Možda su to uradili da bi se dramatizovala pozicija predsednika, kao bi izvukli poen u javnosti jer je njihov predsednik ugrožen - ukazuje Radun.

Nije kukala medijima...Jasmina Mitrović Marić
Nije kukala medijima...Jasmina Mitrović Marić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track