SO I POGAČA ZA PRINČEVSKI PAR: Čarlsa i Kamilu na aerodromu dočekao premijer Vučić (FOTO i VIDEO)
Foto: Dragana Udovičić

SO I POGAČA ZA PRINČEVSKI PAR: Čarlsa i Kamilu na aerodromu dočekao premijer Vučić (FOTO i VIDEO)

Politika -
BEOGRAD - Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovali su danas u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.

Njih je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Pored Vučića na aerodromu su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador u Srbiji Denis Kif. Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola su dočakani sa pogačom i solju, a na crvenom tepihu su i deca u tradicionalnoj srpskoj nošnji. Pored susreta sa premijerom Srbije, princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola će primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

Tokom dvodneve posete oni će imati niz susreta a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posete na prijemu u Narodnoj skupštini. Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif rekao je da je poseta posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa. Ona pada u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima, kaže Kif.

Prema njegovim rečima, ova najznačajnija poseta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obeležava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje. Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru. Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja