PRIZNANJE NAŠOJ ZEMLJI Keri: Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda!
Foto: Tanjug Printscreen

Vašington

PRIZNANJE NAŠOJ ZEMLJI Keri: Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda!

Politika -
Na putu pridruživanju Evropskoj uniji svakako želimo da radimo sa Srbijom, poručio državni sekretar SAD

VAŠINGTON - Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je istakao da Srbija preuzima sve važniju ulogu u mnogo pogleda.

Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare pred početak sastanka, poželeo dobrodošlicu Dačiću u vreme kada, kako je rekao, "Srbija preuzima sve više važnu ulogu u mnogo pogleda, najpre preuzimajući predsedavanje OEBS-u, i to u veoma važnom trenutku s obzirom na sporazum iz Minska i napore koje ulažemo u cilju njegove primene pod predsedavajućom ulogom Dačića".

"Tražićemo odgovornost u tom procesu, pokušavajući da stabilizujemo istok Ukrajine i da vidimo da li možemo krenuti u nekom drugom pravcu", rekao je državni sekretar SAD. On je istakao da su OEBS i njegovi posmatrači od kritične važnosti kako bi se utvrdilo da li se obe strane pridržavaju sporazuma iz Minska.

Keri se osvrnuo i na put Srbije ka Evropskoj uniji i ocenio da je veoma važno što je naša zemlja preduzela korake ka pristupanju EU. "Na tom pridruživanju svakako želimo da radimo sa Srbijom", poručio je državni sekretar SAD. U tom kontekstu, on je istakao da je među mnogim pitanjima jedno od najznačajnijih to što je Srbija ispoljila, kako je rekao, veoma dobro liderstvo, naročito u dijalogu sa Prištinom, postigavši sporazum i krećući se ka većoj stabilnosti.

"Znamo da ima komplikacija i da su to teška pitanja, ali zaista odajemo priznanje, posebno nakon uspešnog ishoda poslednjeg sastanka i koraka koji su preduzeti", zaključio je Keri. Dačić je istakao da Srbija pridaje izuzetnu važnost bilateralnim odnosima sa SAD, naročito u vreme kada predsedava ovako ozbiljnom međunarodnom organizacijom kao što je OEBS. "Kao predsedavajući, bićemo dosledni i verni principima na kojima OEBS počiva, pošto je i nekadašnja Jugoslavija bila jedan od osnivača", poručio je Dačić.

On je dodao da će Srbija kao predsedavajuća uložiti sav svoj trud kako bi doprinela da na tom prostoru od Vladivostoka do Vankuvera sa 57 država članica OEBS-a ima veoma dobru komunikaciju i kako bi koordinarala svoje predsedavanje sa najvažnijim političkim faktorima.

"U skladu sa tim, mi ćemo stalno voditi konsultacije na najvažnijim mestima u strukturi OEBS-a da bismo mogli da povlačimo ispravne poteze", istakao je on. On je najavio da će sa Kerijem razgovarati ne samo o OEBS-u, već i o bilateralnim odnosima. "Veliko mi je zadovoljstvo što se naši bilateralni odnosi u poslednjih nekoliko godina kreću uzlaznom linijom. Veoma je važno da se obnovi strateško partnerstvo koje su SAD i Srbija imale davno, još pre 100 godina", istakao je Dačić podsetivši da su naši bilateralni i diplomatski odnosi uspostavljeni još pre više od 130 godina.

On je, u skladu sa tim, izrazio nadu da će Keri učestvovati na Ministarskom savetu OEBS-a koji će u decembru biti održan u Beogradu. "Bili bismo veoma radosni ukoliko bi dinamika bilateralnih poseta sa Srbijom bila što veća, jer moja generacija možda pamti, ali ove mlađe generacije ne pamte kada nam je poslednji put bio američki predsednik u poseti", rekao je Dačić.

On je ocenio da bi bilo veoma dobro da ti odnosi, u skladu sa razvojem političke saradnje Srbije i SAD, budu sve bolji i bolji. Srpski šef diplomatije je ukazao da je Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu, da se trudi da sva otvorena pitanja sa susedima rešava uz dogovor i da će uložiti maksimalne političke kapacitete da odgovori veoma značajnoj ulozi predsedavajućeg OEBS-u, naročito u trenutku kada su oči celoga sveta uprte u kapacitete te organizacije koji su na terenu u Ukrajini. Dačić danas završava višednevnu posetu SAD u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track