PRIZNANJE PREMIJERU: Obama pozvao Vučića da govori o terorizmu!
Foto: Ap, Aleksandar Jovanović

Predsednik Vlade ide na konferenciju u SAD

PRIZNANJE PREMIJERU: Obama pozvao Vučića da govori o terorizmu!

Politika -
Lični poziv predsednika SAD premijeru da 29. septembra prisustvuje Samitu lidera u Njujorku jasna je poruka da je Srbija postala ozbiljan partner

BEOGRAD - Poziv predsednika SAD Baraka Obame premijeru Aleksandru Vučiću da 29. septembra prisustvuje Samitu lidera u sedištu UN u Njujorku jasna je poruka da je Srbija postala ozbiljan partner na svetskoj geopolitičkoj mapi, ocenjuju analitičari.Kako je saopšteno iz Vlade, Vučić je dobio lično pismo od Obame u kojem ga poziva da prisustvuje Samitu u borbi protiv Islamske države (IS) i nasilnog ekstremizma. Premijer je preko Tvitera objavio da je prihvatio poziv prvog čoveka SAD.Borba protiv terorizmaKako je u pozivnom pismu istaknuto, Samit će biti mogućnost da se razgovara o napretku koji je učinjen u borbi protiv terorizma, globalnim obavezama i privrženosti kolektivnim naporima kako bi se uspešno izborili sa IS i nasilnim ekstremizmom.Analitičar Dragomir Anđelković ističe da je lični poziv premijeru Vučiću poruka da je Srbija na dobrom putu i da su i velike sile to shvatile.- Srbija se ponovo našla na važnoj mapi, a nedvosmisleno smo iskazali borbu protiv terorizma. Siguran sam da će Vučić imati priliku da govori, ali i da sa Obamom i drugim vodećim liderima u regionu ima susrete na marginama Samita - naglašava Anđelković, dok Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku ističe da poziv znači da je Srbija postala partner Zapada, a ne marginalac, kao što je to bila u prošlosti.Sastanci na marginama- Samit treba iskoristiti za što više neformalnih razgovora i kontakata koji mogu dati ozbiljan rezultat u budućnosti - naglasila je ona.Šef poslaničke grupe SNS u srpskom parlamentu Zoran Babić kaže da su američka administracija i predsednik Barak Obama očigledno prepoznali rezultate premijera Vučića.- Siguran sam i uveren da će predsednik Vlade iskoristiti ovaj poziv na najbolji mogući način - istakao je Babić.

Borislav StefanovićDOBRA VESTBorislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, kaže da je poziv američkog predsednika dobra vest i da Srbija treba da iskoristi takve šanse.- Obama je lično pismo poslao i drugim liderima sveta, pa taj deo ne bih naglašavao. Ali mi na takvim velikim skupovima treba da se predstavimo kao zemlja koja će biti ozbiljan partner u borbi protiv terorizma - naglasio je Stefanović.

Čest gost u SADIDE I KOD BAJDENAPodsetimo, premijer Vučić bi tokom septembra trebalo da se sastane i s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je odložen maja ove godine zbog smrti njegovog sina Boa. Zasad još nije obelodanjen datum njihovog susreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track