PROCES: Optužnica protiv Nebojše Čovića
Foto: Nebojša Mandić

Afera bivšeg državnog funkcionera dobija epilog

PROCES: Optužnica protiv Nebojše Čovića

Politika -

Specijalno tužilaštvo tereti predsednika KK Crvena zvezda da je sa saradnicima prisvojio 10 miliona evra tokom gradnje stanova za Srbe na KiM

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv predsednika KK Crvena zvezda Beograd Nebojše Čovića i još pet ljudi koji se sumnjiče da su učestvovali u malverzacijama u vezi sa prisvajanjem novca koji je bio namenjen Srbima s Kosova i Metohije. Optužnica je, kako saznaje Kurir, po treći put dostavljena Višem sudu, koji treba da odluči da li će da je potvrdi ili ponovo vrati na doradu.

- Posle naložene dopune, optužnica je ponovo dostavljena sudu. Ukoliko optužnica bude potvrđena, postupak će početi pred sudom - potvrdio je sagovornik Kurira.

Tužilaštvo je, podsetimo, još 2014. pokrenulo istragu protiv Nebojše Čovića, bivšeg šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, zbog sumnje da je od januara 2003. do septembra 2005. sa saradnicima prilikom posla otkupa i izgradnje nekretnina zloupotrebio službeni položaj i položaj ovlašćenog lica. Optuženi se sumnjiče i za primanje mita. Kako je navedeno u naredbi za sprovođenje istrage, osumnjičeni su za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 850 miliona dinara, odnosno 10 miliona evra.- Sumnja se da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, u dogovoru s vlasnicima privatnih firmi, omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja. Koordinacioni centar za KiM, na čijem je čelu bio Čović, kako se sumnja, uplatio je preduzeću „Daka“ skoro 426 miliona dinara za otkup samo 18 objekata, za šta ne postoji adekvatna dokumentacija - objašnjava sagovornik Kurira upućen u istragu.On objašnjava da je, osim otkupa nekretnina, sporna i izgradnja stambenih lamela od ukupno oko 8.000 kvadrata, za koje su, prema sumnjama tužilaštva, Koordinacioni centar i Građevinska direkcija uplatili novac, a na tom mestu do danas ništa nije sagrađeno.Podsetimo, osim predsednika KK Crvena zvezda Beograd, postupkom su obuhvaćeni i sekretarka Koordinacionog centra Anđelka Radenković, Dragan Kalaba, bivši načelnik kosovskomitrovačkog okruga, vlasnici privatnih firmi Bojan Radovanović, Idriz Šijak i Draško Pašić.

Nebojša ČovićNISAM PRIMIO OPTUŽNICUČović za Kurir kaže da nema ovu informaciju.- Nisam primio optužnicu. Kada i ako je budem dobio, moći ću da komentarišem - kratko nam je rekao Čović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track